sobota 10. srpna 2013

Zemřel František Dohnal

V jihlavské nemocnici zemřel bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a první hejtman Kraje Vysočina. Ve věku třiapadesáti let podlehl kombinaci silné cukrovky a zákeřné nemoci.

Narodil se 28. dubna 1960 v Dačicích. V roce 1991 byl zvolen starostou Jihlavy a tuto funkci vykonával do roku 1998. Hejtmanem Kraje Vysočina byl v letech 2000 až 2004, pak pracoval ve vedení kraje jako náměstek hejtmana, a to až do listopadu 2005, kdy byl zvolen šéfem NKÚ. V únoru 2012 musel tento post opustit, protože byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Na svou obranu uváděl, že prověrka by narušila nezávislost úřadu. Za tento krok ho poslanci pokutovali, Dohnal se proti pokutě obrátil na soud, který ji v odvolacím řízení potvrdil a Dohnal inkasoval od městského soudu osmiměsíční podmínku. Později městský soud pokutu zrušil, protože sněmovna podle něj nezdůvodnila, proč se k padesáti tisícům přiklonila. V rámci letošní lednové amnestie mu měl být trest odpuštěn, odmítl to však s tím, že mu jde o očištění svého jména. 
Státní zástupce Dohnala vinil i z využívání nepřiměřeně luxusních bytů a kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun mu hrozilo až pětileté vězení. Koncem loňského roku ho ale obvodní soud už potřetí v tomto případě zprostil viny.
Hejtman František Dohnal (uprostřed) nad kronikou světelských kynologů
V neděli 12. září 2004 předával František Dohnal ve Světlé nad Sázavou ceny vítězům mezinárodního přeboru ve výcviku československých vlčáků.

Žádné komentáře:

Okomentovat