neděle 17. února 2019

XVI. Český zimní sraz turistů (IV)

Nedělní návštěva Muzea papírových modelů

Nutnost opustit do určité hodiny „ležení“ ve třídách základní školy a nemožnost vyrazit byť jen na krátkou túru na běžkách přinutila účastníky zimního srazu vydat se buď pěšky na Ostaš (kolem něhož jsme včera jeli na běžkách), nebo na prohlídku města.
S Jardou Vlčákem se jdeme podívat do Muzea papírových modelů, jehož návštěvu jsme ve čtvrtek již z časových důvodů nestihli. Nachází se nedaleko Muzea stavebnice Merkur, vlastně hned za rohem. bylo otevřeno v roce 2012 a stalo se tak druhým nejstarším muzeem papírových modelů na světě.
Expozice o rozloze 300 m² s téměř dvěma tisíci exponátů láká do minulosti, současnosti i budoucnosti. Představuje totiž vývoj papírového modelářství od nejstarší známé papírové vystřihovánky z 16. století, přes modely z časopisu ABC až po současnou tvorbu. Vystavuje díla 80 modelářů nejen z České republiky, ale i z Polska, Slovenska a Německa. Výsledky tisíce hodin lidské práce, umu a trpělivosti přitahuje návštěvníky všech generací.
Zastoupena je zde architektura, příroda, svět techniky i sci-fi. Vlajkovou lodí českého papírového modelářství je bezesporu architektura. Příčinou množství jejích papírových modelů je zřejmě množství zachovaných architektonických památek v našich zemích. Tím, že architektura pracuje převážně s rovnými plochami, umožňuje snadnější tvorbu modelů. Zmenšeniny staveb zahrnují celý vývoj stavitelství od románských rotund přes gotické a renesanční chrámy, barokní kostely a zámky až po modely mostů, rozhleden a či vysílačů.
Část expozice nazvané Francie...
... a Itálie
Unikátem je model hradu Karlštejn, mezi zdařilé stavby patří model zámku Kačina, vysílače a hotelu Ještěd, chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou, vodního hradu Švihov a mnoha dalších. 

Expozice železniční techniky trochu trpí nedostatkem modelů vlaků a vláčků české provenience, většina vystavených exponátů pochází z Polska. Vojenská technika je zastoupena mnoha modely tanků, letadel, vrtulníků, bojových vozidel pěchoty, kanonů a také dioramat. Vodní sekci vévodí největší model expozice: polské pobřeží Baltského moře s více než desítkou plně funkčních majáků vysílajících své světelné signály. Autory jsou logicky polští modeláři. Expozice dále nabízí třeba modely ruské ponorky Kursk, jejíž tragický konec je všeobecně známý, a bitevní lodě z druhé světové války jako jsou francouzský křižník Richelieu nebo německý Lützow.
Zřetelně zasáhla papírové modelářství kosmická technika. Patrně hlavním důvodem je, že kosmické rakety sestávají vpodstatě z nejzákladnějších geometrických tvarů – válce a kuželu, což jako by si samo říkalo o „převedení do modelu“. Expozice Vesmír a sci-fi je v muzeu tou nejpestřejší, protože v rámci sci-fi a fantasy se objevuje široká škála námětů od vesmírné lodi Sulaco z filmu Vetřelci až po modely transformers.

Žádné komentáře:

Okomentovat