pondělí 11. listopadu 2019

Co jsem také přečetl__________Trhlina

Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v této knize

Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v nevelkém středoslovenském pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď.
Úvodní pasáže a ve výsledku vlastně celý syžet knihy upomenou na zakladatele hororového žánru Edgara Allana Poea a Howarda P. Lovecrafta: Igor ve své rekapitulaci událostí neustále předjímá hrůzu, kterou později potká, a vyčítá si, že ji vyvolal. Karika v jeho postavě promyšleně buduje zaujatého, emotivního vypravěče, jehož příčetností si čtenář nikdy není úplně jistý, v závěru ještě přitvrdí, když ho několikrát přistihne při lži nebo přinejmenším zatajení něčeho podstatného.
Čerstvý absolvent Igor je po promoci nucen žít tzv. z ruky do huby. Slovenský trh práce na něj nečeká s otevřenou náručí, a tak je nucen dřít po stavbách a snášet vtípky dělníků. Jediné rozptýlení z ubíjejícího života mu poskytuje partnerka Mia a jeho internetový blog. Při jedné brigádě však narazí v opuštěném žilinském blázinci na vskutku podivný objev. Trezor a v něm zápis diagnózy a nahrávky Waltera Fischera, člověka, který zmizel na tři měsíce v tríbečském pohoří, a o pár měsíců později byl znovu nalezen v zuboženém fyzickém a psychickém stavu. Igor cítí šanci získat atraktivní materiál pro svůj blog, na jehož existenci a popularitě je tak trochu závislý. Místo toho však katapultuje svůj a životy dalších tří lidí do míst, která žádná lidská duše nemůže přežít. Dá dohromady dva protichůdné diskutéry, Andreje (záhadolog) a Davida (skeptik), a vše směruje k jejich konfrontaci, nejlépe právě při výpravě na Tríbeč. Nesourodou trojici provází do hor také Igorova partnerka, která tu výpravu – jak Igor neustále předjímá – ošklivě odskáče. Finální výprava následně dosti připomíná kultovní filmový horor Záhada Blair Witch: malá skupinka mladých začne bloudit lesem a namísto, aby ověřila pravdivost báchorek o záhadných jevech, stává se obětí těchto jevů. Karika ten slavný horor Igorovými ústy několikrát připomene, nicméně své hrdiny nevžene do náručí nějakého strašidla, jen rozloží jejich vnímání reality. Má to svou sílu i napětí, přestože většina toho, co skupinka na Tríbeči prožije, je spíše znepokojivé než vyloženě hrozivé či přímo nebezpečné.
Autor už před vydáním na svých stránkách předesílal, že není schopen odlišit, kde v tomto příběhu končí realita a začíná fikce. Tomu je uzpůsoben i styl, kterým je kniha napsána. Jedná se o přepis nahrávek rozhovoru mezi Igorem a Jozefem Karikou. Zároveň je kniha protkaná odkazy na reálné články na internetu týkající se záhadného mizení lidí v tríbečském pohoří. To dohromady s Karikovým stylem psaní tvoří působivou kombinaci. I kdyby to bylo od základu vymyšlené, autorův talent pro budování atmosféry by knihu utáhl. Jenomže ty poznámky pod čarou tam jsou (a není jich málo) a posílají zážitek z knihy do úplně nových výšin.
*  *  *
Devětatřicetiletý slovenský spisovatel Jozef Karika má za sebou už úctyhodnou řadu publikací, na Slovensku vesměs dosti úspěšných. Vystudovaný historik a filozof začínal jako redaktor v televizi a zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005) a stejně jako v případě tří následujících – Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009) – se jednalo o esoterickou či přímo okultní literaturu. V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). Prorazil ale až v roce 2010, kdy zužitkoval svou novinářskou dráhu v thrilleru o slovenské mafii devadesátých let V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se stala mimořádnými bestsellery, k čemuž je dobré dodat, čistě pro vědomí proporcí slovenského knižního trhu, že na to stačí nějakých 15 až 20 tisíc prodaných výtisků.
V letech 2013–2014 publikoval dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach, v němž dokázal pracovat s látkou tak, jak to nedokázal žádný jiný československý autor. Pomalé budování atmosféry, děsivé paranormální situace bičují představivost čtenáře a jakoby říkají: „pořád máš čas knihu odložit, nebude to pěkné, čti dál a moc se nevyspíš“. Ale čtenář přestat nemůže, na to je Karikovo psaní příliš poutavé. A ten strách je opravdu hmatatelný.
V roce 2015 následoval thriller Tma a loni další horor Trhlina. Ten vzbudil ve slovenských médiích největší poprask, protože se jako jediný zástupce žánrové literatury za více než desetiletou existenci tohoto ocenění probojoval mezi desítku finalistů tamní nejsledovanější literární ceny Anasoft Litera. Karika nakonec nevyhrál, přesto se už jen o účasti Trhliny ve finále docela široce a vášnivě diskutovalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat