pondělí 27. ledna 2020

Co jsem také přečetl__________Závěrka

Milostná novela o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu dobrou fotku

Důležitá je motivace. Motivací Matěje Runda je Věra, půvabná mladá žena, která si neuvědomuje svou fotogeničnost – svou krásu „na druhý pohled“.
Matěj tento její dar objeví, ale má zásadní problém: neumí moc fotit. Přesto začne Věru fotografovat. Jeho snímky jsou překvapivě dobré a čím dál lepší, vzbuzují pozornost, obdiv, ale i odsouzení. Jsou nepokrytě erotické, ale i sexistické. Nefotografa i jeho nemodelku dostihne internetové renomé, snad i sláva, ale čím větší je jejich úspěch, tím hůř k sobě nacházejí cestu. Profesionální vztah tak může skončit jen dvojím způsobem: buď láskou, nebo nenávistí.
*  *  *
Miloš Urban (*1967) je na tuzemské scéně velmi neobvyklý literární jev. V jeho tvorbě se objevují prvky jako prolínání paralelních světů, motivy zapůjčené z gotického románu či sci-fi literatury, mysteriózní detektivní zápletky. Toto neobvyklé spojení z něj dělá bílou vránu současné prózy. Názory na autorovu tvorbu jsou vesměs velmi protichůdné – buď jeho knihy nemáte rádi, nebo je milujete. Z řady románů, povídek a novel si mnohé našly cestu i k zahraničním čtenářům.
Nejvíce z jeho tvorby zaujal román Sedmikostelí (Argo 1999, 2014), tajuplná detektivka odehrávající se v hlavním městě, která se dočkala překladu do několika světových jazyků. Podle románu Hastrman (2001), jenž získal Magnesii Literu, vznikl stejnojmenný film v režii Ondřeje Havelky, který získal ocenění Český lev 2019 ve čtyřech kategoriích a svou kvalitou se vymyká běžnému českému standardu. Dalšími díly jsou Santiniho jazyk (Argo 2005), podle něhož vznikl televizní film v režii Jiřího Stracha (2011), Lord Mord (Argo 2008) nebo Praga Piccola (Argo 2012). Milostná novela Závěrka vyšla v roce 2017, je ilustrovaná autorovými fotografiemi a těší se čtenářské oblibě.
Kromě spisovatelského řemesla se Miloš Urban věnuje překladatelské a redaktorské činnosti. Je spojený s nakladatelstvím Mladá fronta či žižkovském Argem.

Žádné komentáře:

Okomentovat