čtvrtek 12. ledna 2023

Co jsem také přečetl_____Stezka Českem

Stezka Českem, to je první oficiální přechod po hranicích republiky tvořící tisícikilometrovou trasu po jižní části a tisícikilometrovou po severní

Kniha obsahuje jednak informativní kapitoly, ve kterých jsou podrobně popsány jednotlivé etapy, rady, jak se připravit na cestu, na co si dát pozor nebo tipy na nejkrásnější místa, ale také motivační kapitoly psané lidmi, kteří se rozhodli na Stezku vypravit. Jsou to nadšenci, kteří vyrazili jinak: mladé ženy, které se vydaly poprvé na dálkovou trasu úplně samy, maminky z Klubu minituristů putující s kočárky, rodiny, které cestu pojaly jako putování na více let, pes, co se svou paničkou obešel celou Stezku, či lidé důchodového věku.
Samostatná kapitola je věnována Trail Angels neboli lidem, kteří ve svém volném čase dobrovolně pomáhají poutníkům zvládat cesty po technické stránce (např. nocleh, nabití mobilů a fotoaparátů apod., když tam nejsou jiné možnosti). Dočtete se ale také na jakých principech a zásadách je Stezka založena, o Klubu českých turistů nebo třeba o udržitelném turismu.
Velkým obohacením jsou osobní svědectví lidí, kteří se alespoň na některou část cesty vydali. Získali tím nejen poznání krás naší přírody, ale i po fyzické stránce, i když cesta byla náročná, dokázali sami sobě překonat svou pohodlnost, a byli obohaceni i poznáním mnoha přátel s podobným zájmem. 
Velký dík patří autorovi za seznámení nás s tímto projektem. Krásné fotografie a rozdělení tras na etapy jistě přiláká lidi k poznání a to, co poznají, také si oblíbí.
Kniha je určena širokému čtenářskému publiku, protože na Stezku Českem může vyrazit opravdu každý. A pokud se na ni necítí, může si alespoň přečíst krásné a inspirativní příběhy těch, kteří překonali sami sebe a vydali se na trasu, která jim změnila život.

Žádné komentáře:

Okomentovat