sobota 30. srpna 2008

Odhalení pamětní desky Jaroslava Haška

Od poslední srpnové soboty zdobí západní stěnu výpravní budovy nádraží ve Světlé nad Sázavou bronzová pamětní deska připomínající příjezd Jaroslava Haška na Vysočinu.
Spisovatel spolu s akad. malířem Jaroslavem Panuškou vystoupil z vlaku ve Světlé dne 25. srpna 1921. S mnoha zastávkami po cestě se dostali na Lipnici, kde se Hašek později usadil natrvalo.
Před několika lety založený Komitét pro oživení památky Jaroslava Haška na Světelsku se rozhodl připomenout, že právě ve Světlé se Haškova noha dotkla Vysočiny, rekonstrukcí této skutečnosti. Pokud se ptáte, proč k tomu nevyužili „kulatého“ výročí události, tak to bylo jednak proto, že rok 2008 je Rokem Jaroslava Haška (3. ledna 85. výročí úmrtí, 30. dubna 125. výročí narození), jednak kdyby pamětní desku odhalili jindy, neměli by co slavit letos.
Rekonstrukce probíhala v humorném až recesistickém tónu v sobotu 30. srpna. Před půl desátou vystoupili spisovatelův vnuk Richard Hašek společně s „malířem Panuškou“ z vlaku od Prahy a okamžitě se stali středem pozornosti nečekaného množství diváků i náhodných cestujících. Hašek s fajfkou v ruce a „Panuška“ s malířským stojanem v podpaží prošli špalírem diváků až pod zahalenou desku, kterou po několika projevech členů zmíněného komitétu slavnostně odhalila starostka města Lenka Arnotová.

Přítomní se pak mohli na vlastní oči přesvědčit o pravdivosti slov autora desky havlíčkobrodského sochaře Radomíra Dvořáka, že se mu podařilo skloubit původní okřídlený znak, který České dráhy opustily, s portrétem Jaroslava Haška. Že přitom hrála muzika a teklo pivo, se rozumí samosebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat