pondělí 23. července 2012

Ňamky z Polska

Z Polska se k nám dovážejí potraviny nejhorší kvality. Čokoláda bez kakaa a kakao s namletými slupkami, bezlepkové křupky s lepkem, jahodové džemy z jablek, kysané zelí se zakázanou kyselinou mravenčí, salámy, klobásy a slanina z masokombinátů, které používaly posypovou sůl, nastavované jogurty, máslo, rybí prsty (za ten název Poláci nemohou) a tak dále.

  Jeden příklad za všechny. Nenechte se zmást, firma s typicky italsky znějícím názvem Giana je polská a kromě jiného dodává na trh Islandská tresčí játra z Islandu, Norská tresčí játra z Norska, ale také Tresčí játra. A ta jsou z Polska! Diskrétní mlčení se osvědčuje, komu vadí, že neví, z kterých tresek játra pocházejí? Právě tresčí játra z Polska, otestovaná spotřebitelskou organizací d´Test, obsahovala velké množství polychlorovaných bifenylů a dioxinů. To není náhoda, Balt je prostě špinavý. Dost často se Polsko neuvádí jako země původu, místo toho se využije elegantnější formulace „Vyrobeno v EU.“ Co s tím, jestliže to zákony umožňují?

Obviňovat Poláky za to, co Češi kupují, ale nejde. Řetězce supermarketů si zvykly, že v Česku většina zákazníků na jiné údaje než cenu nekouká, a tak naši dovozci v honbě za nízkými cenami nakupují v Polsku to nejlevnější, co Poláci vyprodukují.

Žádné komentáře:

Okomentovat