úterý 17. července 2012

Zemřel Jon Lord

Ve věku 71 let zemřel let klávesista legendární britské rockové skupiny Deep Purple. Na londýnské klinice prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou slinivky, jejíž léčbu podstupoval od loňského srpna. Osudnou se mu stala plicní embolie.

Každá generace má svoje. My, dnešní šedesátníci, asi muziku. Nazarety, Slejdy, Uriáše, Zepelíny, Sabaty a především Párply (nebo také Párplíky). Ti všichni dnes rozněžňují naše srdce, když si pustíme jejich cédéčka (jimiž jsme před časem nahradily elpíčka).
Skupina Deep Purple vznikla v roce 1968 a rychle se stala jednou z nejúspěšnějších a nejvlivnějších skupin 70. let a spolu s Black Sabbath a Led Zeppelin šířila hlučný úderný britský hardrock. Ve své hvězdné sestavě Ian Gillan (zpěv), Ritchie Blackmore (kytara), Roger Glover (baskytara), Ian Paice (bicí) a Jon Lord (klávesy), přestože působila jen v letech 1969-1973, zůstala v nás uschována, obtisknuta, zažrána...
Informováni jsme byli jakžtakž dobře. Ještě nějakou dobu se dala číst Melodie a Aktuality Melodie (než je zakázali), krátce dokonce vycházel Pop Music Expres. Kdo měl příbuzné nebo přátele „na Západě“, nechal si posílat gramofonové desky a přenechal je dalším k nahrání na magnetofon. Někdo zadarmo, někdo za peníze. Elpíčka se prodávala v průměru za 250 korun (zatímco „normální“ česká stála 44 Kčs). O přestávkách ve škole, po škole doma či na internátu a později v hospodě se pak probíraly skupiny, jejich hudba, jednotliví hudebníci, jejich přestupy z kapely do kapely a v neposlední řadě délka jejich vlasů. To všechno bylo důležité, to byly naše starosti.
Začínala sice normalizace a utahování šroubů, ale nějakou dobu se ještě nechaly sehnat jejich LP desky Deep Purple In Rock (1970), Fireball (1971) či Machine Head (1972). Tu když v Montreaux natáčeli, někdo zapálil světlicí budovu Casina, načež Blackmore složil hudbu a Gillan s Gloverem text Smoke On The Water s riffem všech riffů: pa-pa-pá, pa-pa-pa-pá, pa-pa-pá, pa-pá...


Deep Purple v dobách největší slávy, Jon Lord třetí zleva.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat