pondělí 7. října 2013

Dny otevřených ateliérů

Již potřetí se o prvním říjnovém víkendu konala akce Dny otevřených ateliérů. Do prvního ročníku se přihlásilo na 50 ateliérů, v loňském roce už to byla stovka a letos se ateliéry a dílny na Vysočině otevřely na 130 adresách a jejich návštěvníkům se představila díla téměř dvou stovek výtvarníků a uměleckých řemeslníků.

 Dny otevřených ateliérů je unikátní akce nabízející zájemcům nejenom spatřit umělecká díla a místa, kde se rodí, ale především navštívit jejich tvůrce, sledovat je při práci, ptát se jich a rozmlouvat s nimi. Akce je přínosná oboustranně, neboť pro mnoho kumštýřů je to další způsob, jak nabídnout svá díla k prodeji. Nezřídka se pak stává, že si návštěvník některý výtvor zakoupí nebo pro začátek jenom naváže s umělcem kontakt.
Několik možností návštěvy ateliérů se nabízelo i ve Světlé a nejbližším okolí. Já jsem si vybral dva: Ateliér D Jiřího Douchy a kamenickou dílnu Jaroslava Fiegera.

Jiří Doucha (*1952) absolvoval sklářské učiliště ve Světlé n. S a poté sklářskou průmyslovku v Železném Brodě. Vrátil se do Světlé, ale práce ve sklárnách ho neuspokojovala, začal se zabývat broušením břidlice a té se věnuje už téměř pětadvacet let. V ulici Na Hrázi, kde bydlí, si zřídil dílnu i ateliér, v němž mohou návštěvníci vidět výsledky jeho práce – skulptury, plastiky, reliéfy v rámu, hodiny, vázy i drobnější šperky. Všechno z různých druhů broušené břidlice – české, španělské, brazilské, indické a čínské břidlice.

Kameník Jaroslav Fieger (*1962) má svou dílnu v Nádražní ulici v areálu bývalého kamenického závodu Antonína Podpěry. Nejprve se na Lipnici vyučil kameníkem a po maturitě na SPŠ kamenické v Hořicích absolvoval doplňkové pedagogické studium. Pracoval jako mistr odborného výcviku a později jako vedoucí dílen v Kamenickém učilišti na Lipnici, od roku 2007 je „na volné noze“.
Jeho díly jsou návrhy a realizace zahradních i bytových doplňků z kamene, krby, náhrobky, plastiky, tesání písma, opravy kamenných památek, ale i drobné dárkové předměty, které potěší. Jeho zálibou je experimentální archeologie, výroba kamenných mlýnků na obilí a sekeromlatů z období eneolitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat