neděle 6. října 2013

DP Krajem Šimona kouzelníka

Pořadatelem tohoto pochodu, na který nikoli každoročně, ale přece jen častěji zavítáme, je TOM Šlápoty Hněvkovice u Humpolce, jehož předsedkyní je Marie Vincencová, zároveň předsedkyně oblastního výboru KČT Vysočina.

Z Hněvkovic jdeme po silnici do Humpolce. Ano, mohl bych napsat, že od startu jsme vyrazili po zelené značce – a také by to byla pravda, protože značka vede po silnici. Humpolec opouštíme po zelené značce. Na mírném návrší, takzvaném Cípku, se na chvilku zastavujeme za železniční tratí u památníku rumunských vojáků, od něhož je krásný výhled na město a na Orlík.
Při osvobozování v pětačtyřicátém roce přijely jednotky rumunského jezdectva a dělostřelectva do Humpolce současně se sovětskou armádou. Pomník, který postavil 9. jízdní pluk z města Calarasi ležícího dnes na území Moldavské republiky. Kříž na pomníku je ozdobený z kamene vytvarovanou polychromovanou drapérií v barvách rumunské vlajky, pamětní deska pochází z dílny pana Zelenky. Několik let po válce byly ostatky padlých rumunských vojáků exhumovány a předány na společné hřbitovy rumunských vojáků u Strečna a ve Zvolenu.
Od rozcestí Pařezitý pokračujeme po žluté značce kolem Plačkovského rybníka a přes Vilémov na Rozkoš. Posilněni v motorestu Pod Hradem pokračujeme na zříceninu hradu Orlík, kde je kontrola.

Od rozcestníku Na Štůlách se po modré značce vracíme do Humpolce a po silnici do Hněvkovic. V cíli nás pořadatelé odměňují nejen diplomem, ale tradičně také bramborákem.

Žádné komentáře:

Okomentovat