sobota 6. června 2015

Zemřel představitel Vinnetoua

Ve věku 86 let zemřel francouzský herec Pierre Brice, který se proslavil především nezapomenutelnou rolí apačského náčelníka Vinnetoua. Podle agentury DPA skonal v náručí své ženy v nemocnici u Paříže.

Pierre Brice se narodil 6. února 1929 v Brestu ve staré francouzské šlechtické rodině. Jeho celé rodné jméno bylo baron Pierre Louis de Bris. Za druhé světové války byl v odboji, gestapo jej zatklo a mučilo. Později jako voják prošel válkami v Indočíně a Alžírsku.
Do srdcí filmových diváků ve střední Evropě, včetně Čechů a Slováků, se zapsal jako představitel Vinnetoua v jedenácti západoněmeckých dobrodružných filmech natočených v letech 1962–1968 na motivy románů spisovatele Karla Maye. Přitom se k roli apačského náčelníka dostal zcela náhodou. Adeptů bylo více, ale režisér Harald Reinl poté, co francouzského herce viděl na jednom festivalu, o nikoho jiného nestál. Briceovi se Vinnetou zpočátku moc nezamlouval, před natáčením nečetl jedinou „mayovku“, ale nakonec si z Vinnetoua udělal svou životní roli. Náčelníka Apačů mnohokrát ztělesnil na divadle i v televizních seriálech, které už na slavné „mayovky“ navazovaly jen velmi volně.
Úspěšnou sérii filmů zahájil v roce 1962 Poklad na Stříbrném jezeře, v dalších třech letech následovaly Vinnetou, Vinnetou – Rudý gentleman a Vinnetou – Poslední výstřel. Později v 60. letech pak byla natočena řada dalších mayovek, z nichž některé neměly s Karlem Mayem nic společného, jako například Vinnetou a míšenka Apanači a Old Firehand.
Velkou zajímavostí je, že první klapka Posledního výstřelu padla 8. 6. 1965. Pierre Brice zemřel prakticky přesně po 50 letech – v sobotu 6. 6. 2015.
K několika generacím českých diváků promlouval Vinnetou výhradně ústy herce Stanislava Fišera. „Jednalo se o kongeniální souznění, kterého filmy v žádné jiné jazykové mutaci nedosáhly,“ prohlásil hudební producent Karel Deniš, jenž pod pseudonymem Karel Jordán napsal dvě knihy, které se Karla Maye, Vinnetoua a jeho filmových verzí týkají: Můj bratr Vinnetou a Tenkrát na Západě. Stanislav Fišer (*1931) před léty kvůli rakovině hrtanu přišel po chirurgickém zákroku o hlasivky a oněměl.
Nejčastějším partnerem Pierra Brice byl americký herec Lex Barker (hráli spolu v sedmi filmech), který ztělesnil Old Shatterhanda, neohroženého bílého bratra náčelníka Apačů. Měl urostlou, téměř dvoumetrovou postavu a skvělou fyzickou kondici, což ho přímo předurčovalo k rolím odvážných mužů, zatímco jeho sympatická tvář s modrýma očima zase rozhodla o tom, že vždy hrál kladné hrdiny.
Lex Barker, celým jménem Alexander Crichlow Barker (*8. 5. 1919), bojoval za války v Anglii, Alžírsku a Itálii, do civilu byl propuštěn v hodnosti majora. Po druhé světové válce se stal v pěti filmech představitelem Tarzana, posléze nalezl uplatnění v evropské, zejména německé kinematografii. Role Vinnetouova věrného druha pro něho znamenala slávu i prokletí zároveň, natočil 71 filmů a zahrál si i ve Felliniho Sladkém životě. Po jeho návratu z Evropy však již o něj Hollywood neměl zájem. Zemřel na infarkt na jedné z rušných newyorských ulic 11. května 1973, tři dny po svých 54. narozeninách.
Rik Battaglia, který jako zlosyn Rollins filmového Vinnetoua zastřelil, zemřel letos 27. března (viz na tomto blogu zde), Herbert Lom, představitel padoucha Cornela z Pokladu na Stříbrném jezeře, zemřel 28. září 2012 (viz na tomto blogu zde).

Žádné komentáře:

Okomentovat