středa 22. července 2015

Drobné světelské zajímavosti XI

Viadukt Posázavského pacifiku, vedoucí nad Láneckou ulicí, nebyl vždy červený a obloukové konstrukce...

Projekt místní dráhy SvětláLedečKácov schválilo ministerstvo železnic roku 1898. V roce 1900 se ve směru od Světlé uskutečnila takzvaná pochozí prohlídka trasy, bylo vydáno stavební povolení a 19. dubna 1902 byla družstvu pro stavbu dráhy udělena koncese. Stavba tvala od března 1902 do září 1903 a dne 24. září byl slavnostně zahájen provoz.
Lánecká ulice od viaduktu směrem k náměstí (foto Pavel Wolf, 1963)
Dne 14. ledna 1961 projížděly odshora Láneckou ulicí v rámci jakéhosi vojenského cvičení tanky a jeden z nich zavadil hlavní o most. Jako malí kluci jsme se byli na nehodu podívat, konstrukce mostu byla vychýlena a poškozeny byly i koleje.
S přibývajícími léty se viadukt stával nebezpečným místem, zejména poté, kdy byla nad ním postavena základní škola a ze sídliště do ní chodily davy dětí. Dlouho očekávaná rekonstrukce viaduktu začala 18. dubna 2011, kdy se do Lánecké ulici nastěhovali pracovníci firmy Chládek a Tintěra Pardubice, a. s., se svojí těžkou technikou a vybudovali si zde zázemí staveniště.
Po 108 letech byl železniční viadukt rozřezán a odvezen do šrotu a na jeho místo byl usazen nový, rovněž ocelový, ale s větším rozpětím. Jeho délka je přes 16 metrů, šířka 5,5 metru a váží kolem 38 tun.
Přeprava z mostárny v Záboří nad Labem trvala asi tři hodiny, tahač jej přivezl do Světlé na podvalníku krátce po půlnoci z 29. na 30. května a během následujícího dopoledne došlo k jeho instalaci. 
Práci mohutného jeřábu sledovalo několik desítek lidí, mnozí z nich s připravenými fotoaparáty.
Zastávka Světlá nad Sázavou-město dostala nové nástupiště a červeně natřená příhradová konstrukce nového viaduktu svítila do dálky. V pondělí 20. června projel po viaduktu první vlak. Bylo to ve 13.46 hod. a žádná velká sláva se nekonala. 
Vlak přijel, zastavil, zahoukal a odjel. Pár přihlížejících si udělalo na památku snímek a pod viaduktem dál pokračovaly stavební práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat