sobota 5. prosince 2015

Žralok ve zdi končí

Nezasvěcení si nejspíš budou myslet, že jsem se pomátl, proto hned v úvodu objasním, že Žralok ve zdi je název rockové skupiny ze Světlé nad Sázavou, která se rozhodla skončit s koncertováním.

Proč právě Žralok ve zdi? Za to může velká náhoda spojená s bujarou hospodskou pijatikou a přeřeknutím při slovním fotbálku. Faktický začátek se datuje od roku 1999, takže v loňském roce kapela oslavila 15 let existence. Ubírala se rockovým směrem s prvky různých odnoží popu a metalu a nejvíce se našla v hard rocku, kde hlavní roli hrají kytarové dvojhlasy s klávesovým podkladem a vybroušeným zpěvem. Nebylo lehké přijít této kapele na chuť, protože hrála složité rockové kompozice, které se fanouškům zvyklým na jednoduchou rockovou „šlapárnu“ jen těžko vrývají pod kůži. Několikrát bylo Žralokům vytýkáno, proč to prostě nezjednoduší a nehrají klasickou rockovou muziku ve stopě slavných českých kapel, které se zrovna vyhřívají na výsluní naší rockové scény. Odpovědí na to vždy byla ještě vypracovanější písnička. Žralok ve zdi se prostě nechce a nebude dávat tímto směrem. Přesto všechno si kapela našla spoustu fanoušků na koncertech a prostřednictvím internetu. 
Koncem roku 2010 natočila democédéčko Kontrakce a v roce 2013 koncertní CD Live, zároveň také videoklipy k písničkám Pravidla lži, Zkus to s Lídou a Je to v nás. Během příštího roku pak vyjde CD a DVD s většinou písniček, které kdy Žralok ve zdi hrál. Během 15 let kapela vystupovala po celé České republice a na Slovensku, a to hlavně na festivalech, motosrazech, klubových koncertech a různých hudebních soutěžích a oslavách. Zahrála si například na skvělých festivalech Benátská noc ve Vesci u Liberce, Sázavafest, Relax Rock fest, Rocková Lipnice, Rock pod Kameňom, Garage of rock Jihlava atd. Žraloci hráli společně s takovými kapelami, jako je Škwor, Brutus, Arakain, Doga, Kreyson, Alkehol, Adam Bomb a spousta dalších. Nejvíc koncertů kapela odehrála v období 2009–2014.
Zakládajícím článkem Žraloka byl tandem Jan Hubáček a Roman Gabriel, kteří kolem sebe stavěli kapelu, jejíž sestava se často měnila. Muzikanti přicházeli a zase odcházeli, tím pádem se moc nehrálo a pořád dokola se zkoušelo. Velký zlom nastal s příchodem kytaristy Lukáše Holuba, bubeníka Václava Šoupala ml. a Toma Berryho (do roku 2008 ve skupině Adrien). 
Kapela nabrala nový dech a začala více koncertovat. Koncertní sestava se ustálila v roce 2011 v podobě: Jan Hubáček (zpěv), Tom Berry (klávesy a zpěv), Roman Gabriel (kytara), Lukáš Holub (kytara), Mirek Douda (baskytara) a Michal Večeřa (bicí). Začátkem minulého roku vystřídal Lukáše Holuba skvělý hráč na kytaru Karel Vašíček.


Proč se Žraloci rozhodli přestat koncertovat? Živého hraní už prý bylo příliš a nebyl čas na vydání CD a DVD, které fanouškům slibují již delší dobu. O ukončení koncertování uvažovali již delší dobu, nebylo to lehké rozhodnutí, ale chtěli to všichni společně. 
V sobotu 5. prosince večer, v době, kdy už Mikuláš s andělem a čerty měli své pochůzky za sebou, se Žralok ve zdi loučil se svými fanoušky v restauraci Maxim ve Světlé nad Sázavou. A bylo tam docela husto!
Byl to skvělý koncert, při kterém zazněly nejznámější písničky, jako Je to v nás, Tudy cesta nevede, Zkus to s Lídou a končilo se samozřejmě songem Pravidla lži. Zda se kapela dá znovu dohromady je zatím velkou otázkou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat