úterý 21. června 2016

Svátek hudby 2016 ve Světlé

Svátek hudby je svátkem hudebníků a navazuje na dlouholetou tradici oslav Mezinárodního dne hudby, který se koná vždy 21. června – v den letního slunovratu a prvního letního dne – již od roku 1982. Tradice vznikla ve Francii a postupně se rozšířila do celého světa. U nás se tato oslava poprvé konala v roce 1990 v Praze a několika dalších městech, avšak druhý ročník následoval v České republice až v roce 1996. Cílem tohoto svátku je oživit místa ve městech, kde se hraje živá hudba, anebo by se hrát měla, a umožnit profesionálním i amatérským hudebníkům všech žánrů a věku zahrát si na veřejnosti volně přístupných místech. Všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář a obecenstvo má vstup zdarma. 

Ve Světlé nad Sázavou se Svátek hudby konal už popatnácté. Celé odpoledne až do večera zněla na náměstí Trčků z Lípy hudba několika žánrů. Jako první vystoupil Taneční orchestr Základní umělecké školy Světlá n. S. následovaný smyčcovým Komorním orchestrem ZUŠ (rovněž ze Světlé n. S.). Dalším účinkujícím byl soubor Coventina složený ze žáků světelské a humpolecké „zušky“, který se prezentoval irskými, skotskými a keltskými skladbami. Po něm vystoupil TOM, taneční orchestr ledečské ZUŠ pod vedením Jiřího Růžičky, který pak vystřídali Světelští heligonkáři. Hudební produkci na náměstí zakončila, jako tradičně, country skupina Fernet. 
Úplný konec to však ještě nebyl, neboť od 19 hodin vystupoval na terase SSM. Ne, nebyla to skupina Socialistického svazu mládeže, někdejšího předvoje Komunistické strany Československa, to jen parta tvrdých rockerů si dala název Sraz světelských mániček! 
Kapelu založili v roce 2011 a v současné době hrají v sestavě Jana Vašíčková (baskytara, zpěv), Jiří Pecen (kytara, zpěv), Karel Vašíček (kytara, zpěv), Václav Šoupal (bicí, zpěv). 

















Většinu repertoáru zpívá Jana (sedm let zpívala a hrála s kapelou Z-Nadoraz Rosti Brezanského), a tak v playlistu najdeme covery od Pink (So what, Who knew), No Doubt (Dont Speak, Just a Girl), Joan Jett (I love Rock´n´roll, I Hate Myself For Loving You), Blondie (Maria), Scorpions (I Still Loving You), Cranberries (Zombie), nebo českých zpěvaček jako Anna K (Píseň o slzách) či Aneta Langerová (Stačilo říct). Zpívá i Jirka Pecen (Sluneční hrob, Poselství štěstí od Krausberry, Punčocháče od Chinaski apod.).
Záznam vystoupení SSM, který pořídil Kenarfas, si můžete pustit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat