středa 25. ledna 2017

Co jsem také přečetl _________ Nemesis

Autorem knihy je Jo Nesbø, což vylučuje, že by šlo o téma z řecké mytologie, jak by si člověk mohl podle názvu myslet. Je to čtvrtý díl krimi série, jejíž hlavní postavou je detektiv Harry Hole.

V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy zmizí. 
Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů policie v Oslu, zároveň ale velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje čerstvá, ale zdatná policejní posila Beáta Lønnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která s zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. 
Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Harry má naprosté „okno“ a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? 
Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry s ním uzavře dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. 
Kolotoč události se rozbíhá...

Žádné komentáře:

Okomentovat