neděle 15. ledna 2017

Zimní Prahou 2017

(předchozí článek Večerní Prahou)
Po včerejším pochodu Večerní Prahou a následném přenocování účastním se denního pochodu Zimní Prahou.

Na další účastníky z našeho odboru KČT čekám v deset hodin na startu, který je letos u východu z metra C Nádraží Holešovice. Společně pak vyrážíme na trasu, nejprve kolem Výstaviště a pak napříč Stromovkou ve stopě bývalé tramvajové koleje. Procházíme kolem bývalé tramvajové vozovny rekonstruované na restauraci, scházíme šikmo vpravo dolů na širokou hlavní cestu, kolem chátrající Šlechtovy restaurace a podjezdem pod železniční tratí k mostu přes plavební kanál na trojský Císařský ostrov. Po lávce přecházíme na levý břeh Vltavy a stoupáme do Botanické zahrady.
Odtud je cesta až do cíle shodná s loňskou trasou s výjimkou úseku kolem Velké skály, kterou obcházíme po úzké asfaltce souběžné s hlavní ulicí K Pazderkám. Cíl je jako vždy v restauraci U Blekotů.
Zatímco kolegové vpodvečer odjíždějí domů, já se ještě toulám po Starém Městě a na závěr navštěvuji proslulou pivnici U Zlatého tygra.
Historie domu Husova čp. 17 sahá do 14. a 15. století. Byl spjat s komplexem, v němž se nachází jedna z nejcennějších památek Prahy, palác pánů z Kunštátu a z Poděbrad. Původně měšťanský dům nesl název U černého lva, U kopáče a U Kraftů. Gotický půdorys se starými sklepy prošel renesanční a barokní přestavbou. Od roku 1702 má dům své znamení – reliéf kráčejícího tygra. 
V roce 1816 je zde v popisu města zachycena pivnice, v třicátých letech zde byla proslulá Šochova či Šmilerova vlastenecká kavárna. Místnost byla jakousi čítárnou, v níž čeští obrozenci měli možnost seznámit se s evropskými časopisy. Stálým hostem tu byl Karel Hynek Mácha a Josef Kajetán Tyl, ale i historik František Palacký, Karel Sabina, František Ladislav Čelakovský a další. Když se kavárna proměnila v pivnici, točilo se zde pivo do kameninových, černě glazovaných mázů. Také ve dvacátém století věhlas pivnice U Zlatého tygra neutichá. Navštívil ji např. inkognito francouzský ministerský předseda Herriot, který prý chtěl poznat typickou pražskou hospůdku. Svou demokratickou tradici si uchovala pivnice U Zlatého tygra i v době poválečné. Sedávali zde v družném seskupení (na lavicích u zdi i na židlích přistavených k dlouhým stolům) přední čeští herci a zpěváci, Zdeněk Štěpánek a Václav Bednář, objevují se zde Jan Werich s Bohušem Záhorským, ale především spisovatel Bohumil Hrabal, který sedával nejčastěji u stolu vzadu, před vchodem do kuchyně.
Hrabal, jehož dílo bylo přeloženo do 29 jazyků, strávil U Zlatého tygra nejlepší část svého života. Pivnice se mu stala nejen místem přátelských setkání, ale v pravém slova smyslu tvůrčí dílnou. Zde došlo k jeho osobnímu setkání s řadou osobností, včetně prezidentů Clintona a Havla. 
Občas sem zavítali i Václav Havel s ženou Olgou a někteří další disidenti. Přímo u stolu byl zatčen státní bezpečností písničkář a spisovatel Vlasta Třešňák. Objevovali se zde zpěvák Jan Vodňanský, režisér Jiří Menzel a Jan Kačer, herci Jiří Krampol, František Němec, Alois Švehlík, Oldřich Kaiser a další. Přitom si tato pivnice jako jedna z mála zachovala svůj původní, starobylý ráz.
(Následující článek Toulka Prahou)

Žádné komentáře:

Okomentovat