pondělí 11. září 2017

Zemřel Jiří Rückl

V roce 1992 obnovil slavnou rodinnou tradici, v říjnu by sedožil 77 let.

„Náš rod přišel do Čech 1704, kdy se přistěhoval na Šumavu Sebastian Rückl tak, jak jsme našli podle rodokmenu. A já jsem se narodil v Nižboru u Berouna ve sklárně mých rodičů a do její znárodnění v roce 1945 jsem tam pobíhal jako malej kluk. Zůstala mi ta láska ke skle a taková ta řekl bych posedlost sklem mi zůstala až do stáří a jsem vděčnej za to, že jsem se tam mohl v devadesátých letech vrátit a pokračovat,“ popsal Jiří Rückl v březnu 2013 Českému rozhlasu svůj vztah ke sklářství. 
Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už několik staletí, do Čech přišel zřejmě ze Švýcarska krátce po roce 1700. Jan Rückl založil svou vlastní firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 v Nižboru. Činnost firmy ale ukončilo znárodnění v roce 1945. Sklárna se pak stala nejprve součástí národního podniku Český křišťál a v roce 1965 byla přiřazena ke Sklárnám Bohemia. V roce 1992 obnovil činnost společnosti právě Jiří Rückl. Sklárnu musel od Fondu národního majetku odkoupit za 37 milionů korun, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů v roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948. Na rodinnou sklárnu si tak Rückl musel vzít úvěr. 
Ve sklárně vedle běžných výrobků vznikaly například filmové ceny Český lev, cena Ferdinanda Peroutky nebo takzvané Křišťálové oko pro vítěze soutěže Czech Press Photo. Sklo od nižborských sklářů se dostalo k papeži Janu Pavlu II., anglické královně Alžbětě II. nebo bývalému americkému prezidentovi Billu Clintonovi. 
Sklárna se dostala do ekonomických problémů a v roce 2015 sama na sebe podala insolvenční návrh. Postihl ji propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku. Snížený objem výroby navíc vedl k havárii sklářské pece. Novým majitelem nižborské sklárny se tak v roce 2016 stala společnost BVY Czech podnikatele Martina Wichterleho, který vlastní zejména strojírenskou skupinu Wikov, je i většinovým vlastníkem sklárny Bomma ve Světlé nad Sázavou. Při tvorbě nových kolekcí by nižborské sklárně měli pomoci návrháři a designéři, se kterými spolupracuje sklárna ve Světlé, jež se specializuje na výrobu designového skla.

Žádné komentáře:

Okomentovat