sobota 14. března 2020

Co jsem také přečetl_______Dívka a noc

„Romantický thriller“ je výstižný název lterárního žánru, jehož je tato kniha (a další tohoto autora) důstojným představitelem

Hlavní hrdina spisovatel Thomas žijící v New Yorku se v roce 2017 vrací po pětadvaceti letech na univerzitu na Azurovém pobřeží, kde se v minulosti stala aféra s femme fatale Vincou, která ovlivnila životy téměř všech, kteří se v té době na univerzitě vyskytovali.
Tehdy, v zimě 1992 je v mrazivé noci univerzitní kampus zasažen sněhovou bouří. Devatenáctiletá Vinca Rockwellová, nejkrásnější dívka ve škole, uteče se svým profesorem, s nímž prožívá tajnou aféru. Už ji nikdy nikdo neuvidí. Nejlepší přátelé zmizelé dívky, Manon, Thomas a Maxime, spolu od ukončení školy nemluvili. Na jaře 2017 se setkají na třídním srazu a na povrch vyplouvají staré hříchy. Před pětadvaceti lety totiž došlo k vraždě a tělo je pohřbeno přímo v místě, kde má brzy proběhnout demolice, aby se udělal prostor pro novou budovu… Co se opravdu stalo té zimní noci? Pravda konečně vyjde najevo… Odhalování minulosti, možné dopady na budoucnost a hlavně potvrzení toho, že nic není takové, jak se na první pohled zdá.

*  *  *
Guillaume Musso (*1974) patří k nejúspěšnějším francouzským současným spisovatelům. Narodil se v jihofrancouzském pobřežním městečku Antibes a už ve svých deseti letech prohlásil, že se z něj jednou stane spisovatel. V devatenácti odjel na zkušenou do Spojených států, kdese živil prodejem zmerzliny. po návratu do rodné Franciese stal profesorem ekonomie v Mezinárodním centru ve Valbonne a naplno se začal věnovat psaní. V roce 2001 vydal svůj první román Skidamarink, jehož námětem byla krádež Mony Lisy v Louvru. Po vážné autonehodě publikoval román Et aprés (A potom, 2004), který znamenal začátek jeho úspěšné spisovatelské dráhy. Následovaly další „romantické thrillery“, jak byl žánr, jehož je představitelem, nazván. Jeho knihy byly přeloženy do více než 42 jazyků a celkem se jich prodalo na celém světě přes 28 milionů výtisků.
Česky vyšly jeho romány Volání anděla (L´appel de l´ange, 2015), Noc v Central Parku (Central Park, 2016), Dívka z Brooklynu (La fille de Brooklyn, 2016), Byt v Paříži (Un appartement á Paris, 2017) a Dívka a noc (La jeune fille et la nuit, 2018).

Žádné komentáře:

Okomentovat