čtvrtek 19. března 2020

Za keškami u rybníků______________ ____________ kolem Golčova Jeníkova

Sérii kešek, od které si slibujeme poznání nových neznámých a přitom zajímavých míst, tvoří dvanáct tradiček, každá u jiného rybníku, a třináctá mysterka jakožto bonus

Nejprve se zastavujeme u Jezuitského rybníku, který se nachází mezi obcemi Sirákovice a Spytice. Po jeho hrázi vede silnice III. třídy, pod hrází stojí Jezuitský mlýn a vedle něho rybí sádky.
Rybník zaujímá plochu 14,5 ha, u východního břehu, asi padesát metrů od břehu a sto metrů od hráze je malý skalnatý ostrůvek. 
Na rybníku chyběl bezobslužný bezpečnostní přeliv, v roce 2018 byl realizován, čímž došlo ke zvýšení bezpečnosti provozu vodního díla za povodňových situací – chrání hráz před přelitím či protržením. Místo stavidel byl navržen železobetonový kašnový bezpečnostní přeliv o délce přelivné hrany 40 m. Na hraně bezpečnostního přelivu jsou upevněny pozinkované česle a byla zde instalována pozinkovaná obslužná lávka po celé vnější délce přelivu.

Nedaleký Sirákovický rybník (9,1 ha) leží – stejně jako Jezuitský – na říčce Hostačovce. V roce 2018 z něj bylo vytěženo 45 000 m3 sedimentu a po překopání tělesa hráze byl založen a vystavěn železobetonový sedm metrů vysoký požerák s obslužným schodištěm a 45 m dlouhým výpustným potrubím v hrázi.
Další dva rybníky leží na Římovickém potoce, jehož tok je dlouhý – vlastně krátký – necelých osm kilometrů. Nový rybník má plochu 4,9 ha,...
... Přelívačný rybník 2,1 ha. Asi tři čtvrtě kilometru jdeme po žluté turistické značce, z níž odbočujeme vpravo na zjevně již nepoužívanou lesní cestu, která nás přivádí ke třem Valtrovým rybníkům.
Následují čtyři rybníky přímo v Golčově Jeníkově: Obecní rybník, Valcha, Rochoťák Vodní nádrž, která se nachází kousek za bývalým koupalištěm. Další na řadě je Římovický rybník na okraji Římovic a tři rybníky v blízkosti dvora Vohančice – Malé Zrcadlo, Velké Zrcadlo (který je už zřejmě delší dobu vypuštěný)...
... a Vohančický rybník. Zde nacházíme poslední kešku, usedáme v dřevěmé boudě a ze zjištěných indicií počítáme souřadnice bonusové kešky. Je v přijatelné vzdálenosti, a tak jdeme pro ni. Původně jsme nepředpokládali, že odlovíme celou sérii na jeden zátah, ale šlo to dobře, owner nám nenachystal žádné záludnosti a také jarní sluníčko a azurové nebe přispěly k dobré pohodě. Kromě bonusové kešky jsme navštívili také bonusový rybník!

Žádné komentáře:

Okomentovat