neděle 19. dubna 2020

Ach, ta čeština! (10)

Pres(s)o, espres(s)o či snad expres(s)o? Začněme tím, že v češtině jsou pravopisně správně výrazy s jedním i dvěma „s“

Původní výraz v italštině zní caffé espresso, doslovně přeůoženo „káva na vyžádání“. Český jazyk výraz  espresso zjednodušil na espreso, což může cizincům připadat divně, ale nešť (nám také připadá divný chorvatský výraz „riba“). Pravidla českého pravopisu uznávají i výraz preso, ovšem jako hovorový. Někteří tento pojem zatracují, je ale nutno si uvědomit, že všechny jazyky světa používají v hovorové řeči různé zkráceniny. Nestyďme se tedy požít tento výraz ani jako hosté v kavárně. 
Ostudná je naopak varianta espresa s „x“ – expreso není správné z žádného důvodu! Původ této zkomoleniny lze nejspíše hledat v přepisu z fonetiky, kdy se písmeno „x“ takřka vnucuje.
Tak  a když už sme se poprali s češtinou, pojďme k vlastnímu espressu. Existuje několik druhů:
  • espresso  – má objem 25 až 30 ml
  • espresso doppio – dvojité espresso
  • ristretto  – pochází z jižní Itálie, přesněji ze Sicílie, je podobné espressu, ale jeho objem je jen okolo 20 ml a množství kávy 8 až 9 gramů. Tato varianta espressa vznikla kvůli vysokým teplotám v tomto kraji, kdy bylo potřeba zmenšit nápoj, aby při pití kávy nedocházelo ke zvyšování teploty organismu
  • espresso macchiato – v klasické variantě espresso, do něhož je lžičkou přidána mléčná pěna, v moderní variantě je 80 ml šálek doplněn až po okraj mikropěnou. Slovo macchiato se vyslovuje „makjáto“ a znamená skvrnitý nebo tečkovaný
  • lungo  – espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:1
  • americano (150 až 180 ml) – espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5
  • cappuccino  (150 až 180 ml) – do espressa se nalije našlehané horké mléko. Skořice do správného „kapučína“ nepatří!
  • caffé latte (250 až 280 ml) – do espressa se nalije zhruba 210 ml našlehaného mléka

A co piccolo? V italském prostedí takový druh kávy neexistuje! Tento italský výraz pro „malý“ se používá snad jen v Čechách a na Slovensku... Vrcholem pak je, když si návštěvník kavárny přeje „větší pikolo“!

Žádné komentáře:

Okomentovat