středa 25. srpna 2021

100. výročí příjezdu Jaroslava Haška____ ______________do Světlé nad Sázavou

Dne 25. srpna 1921 vystoupil z vlaku ve Světlé spisovatel Jaroslav Hašek (*1883) spolu s akademickým malířem Jaroslavem Panuškou (*1872) a s mnoha zastávkami po cestě se dostali na Lipnici, kde se Hašek později usadil natrvalo

Tuto událost se rozhodl připomenout „Komitét pro oživení památky Jaroslava Haška na Světelsku“ v sobotu 30. srpna 2008 rekonstrukcí v humorném až recesistickém tónu. Před půl desátou vystoupili spisovatelův vnuk Richard Hašek společně s „malířem Panuškou“ z vlaku od Prahy a okamžitě se stali středem pozornosti nečekaného množství diváků i náhodných cestujících. 
Hašek s fajfkou v ruce a „Panuška“ s malířským stojanem v podpaží prošli špalírem diváků až pod zahalenou desku, kterou po několika projevech členů zmíněného komitétu slavnostně odhalila tehdejší starostka města Lenka Arnotová. 
Autorem pamětní desky je havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák, který s jistou pýchou prohlásil, že se mu podařilo skloubit původní okřídlený znak, který České dráhy opustily, s portrétem Jaroslava Haška.

Žádné komentáře:

Okomentovat