středa 18. srpna 2021

Peloponés méně známý (VII)

(předchozí článek Peloponés méně známý VI)
Poslední lokalitou, jejíž návštěvu jsme stále oddalovali, je skalnatý poloostrov Kastraki vybíhající do moře v sousedství pláže v Tolu. Říkali jsme si, že tam můžeme zajít v podstatě kdykoliv a nakonec se tak stalo až předposledního dne...

Z dálky není na skalnatém mysu nic pozoruhodného. Ve skutečnosti ovšem jde o nejdůležitější památku Tola  – ruiny starověkého města Asine (neplést s nedalekou vsí Asini!), poskytující důkaz o jeho síle a lesku v době trojské války. Homér je uvádí v katalogu lodí ve své Iliadě jako jedno z míst podléhajících Diomedovi, králi Argosu. V jedné z prvních válek (740 př. n. l.) mezi Lakedaimonskými a Argivy přidali se obyvatelé Asine k Lakedaimonským, když zaútočili na území Argivů. Po návratu Lakedaimonských domů Argivové Asine obklíčili a srovnali se zemí. Asinejci uprchli po moři a Lakedaimoští jim dali část území Messenie, kde si vystavěli nové město pojmenované rovněž Asine.
Výkopy prováděné od roku 1922 švédskými archeology, mezi nimiž byl i tehdejší korunní princ a pozdější král Gustav Adolf, nalezly akropoli obklopenou kyklopskou zdí s věžemi a nekropoli se sedmi mykénskými komorovými hrobkami obsahujícími kosterní pozůstatky, třemi helénskými šachtovými hroby a mnoha dalšími hroby. Na vrcholku akropole je helénský lis na víno nebo olej. 
Skalnatý mys na okraji Tola při západu slunce
Na nejvyšší terase vrchu Barbouna (92 m) byla nalezena archaická budova, snad chrám Apolla Pythaiose, o němž se zmiňuje Pausanius, řecký cestovatel a geograf 2. stol. n. l., který jeho ruiny navštívil po téměř deseti stoletích.
Římské lázně
Hradby byly restaurovány jak v rané byzantské době, tak v období druhé benátské nadvlády. Naposeled byla lokalita využívána za druhé světové války jako opevněné místo italskými okupačními jednotkami, které zde vystavěly kulometná hnízda:
Po několika schodech stoupáme k malé jeskyni na úbočí, ...
v níž je několik infopanelů věmovaných historii poloostrova:
Na závěr navštěvujeme malý kostelík...
... a odjíždíme do půjčovny vrátit auto.

Žádné komentáře:

Okomentovat