úterý 6. června 2023

Co nového ve Světlé (XXXI)

(Snad) nekonečný seriál

Revitalizace náměstí Trčků z Lípy se pomalu chýlí ke konci, vše je už vydlážděno a jsou osazeny nové lampy veřejného osvětlení:
Před budovou radnice je namísto problémového parkoviště široký chodník a travnatá plocha s květinovými záhony:
Z nově vzniklé vyhlídky na samém konci náměstí toho sice moc vidět není, ale to se ještě může změnit. Podstatné je, že dřívější nehezké zákoutí podstatně zkrásnělo vydlážděním a osazením dvou laviček:
Nad budoucí infocentrum vestavěné do terasy v sousedství schodiště ke kostelu byl usazen novinový stánek. Je oválného půdorysu a zatím v surové podobě – bez dveří, oken a rozvodů...
Polychromovaná socha sv. Jana Nepomuckého se konečně dočkala levé ruky a pěti hvězd kolem hlavy. Připomínají legendu, podle níž pět hvězd ozářilo místo, kde našli rybáři ve Vltavě Janovo tělo. Pět hvězd navíc symbolizuje pět ran Kristových, pět písmen slova TACUI – mlčel jsem, a pět Janových ctností – zbožnost, pokoru, mlčenlivost, píli a dobročinnost. Kromě Panny Marie je Jan Nepomucký jediným světcem, jehož svatost je naznačena hvězdami:

V domě čp. 6, stojícím na rozhraní náměstí Trčků z Lípy a Nádražní ulice, sídlilo od padesátých let minulého století knihkupectví. Až do loňska, kdy Marie Bedrníčková odešla do penze a obyvatelé Světlé musí od té doby za knihami jinam. V uvolněných prostorách je nyní pizzerie:
Potravinová banka Vysočiny, nestátní nezisková organizace, si ve Světlé pořídila vlastní sídlo. Za nákup a opravy bývalé sklárny Bomaco v Komenského ulici zaplatila dvacet milionů korun. 
Část ze čtyř tisíc metrů čtverečních zaplní nové mrazáky a chladničky pro delší uchování čerstvých potravin.
Práce pokračují také na budově nádraží:

Žádné komentáře:

Okomentovat