neděle 25. června 2023

Monumentální stavba z kartonu

(Předchozí článek Putování za Santinim do Žďáru nad Sázavou)
Za pomoci veřejnosti vznikla dvacetimetrová stavba inspirovaná dílem geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, od jehož smrti uplyne letos 7. prosince 300 let.

Od 17. do 18. června probíhaly v budově konventu bývalého cisterciáckého kláštera tvořivé dílny neboli – jak je dnes moderní říkat – workshopy určené všem zájemcům starším devíti let. Přišli místní dobrovolníci i celé rodiny, přidali se lidé z větší dálky, návštěvníci, turisté i vyznavači geocachingu, celkem na čtyři stovky nadšenců, které neobvyklá akce zlákala k návštěvě a nezapomenutelnému zážitku. Pod vedením francouzského abstraktního umělce Oliviera Grossetête a jeho asistentů tvořili z kartonových krabic a třiceti kilometrů pásky komponenty finálního díla. Generálním partnerem akce byla papírenská společnost Mondi, jejíž závod Mondi Bupak s.r.o. v Českých Budějovicích dodal na stavbu na 1 600 kartonových krabic. 
V sobotu 24. června v osm hodin ráno začalo přenášení jednotlivých částí z konventu na terasu před Muzeem nové generace, které je součástí žďárského zámku. Stavba objektu připomínajícího kopuli poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře probíhala pod taktovkou již zmíněného Oliviera Grossetête a trvala osm hodin. Na závěr byla ukotvena, nasvícena a obdivu návštěvníků zůstala volně přístupná až do nedělního odpoledne. 
V neděli 25. června odpoledne nastala demolice objektu, která přilákala snad ještě větší množství zájemců a pomocníků, než jeho stavba. Za pomoci lan byla stavba během několika vteřin stržena k zemi, což přivítaly zejména děti, protože mohly po krabicích po libosti skákat. Následně proběhl odvoz použitého materiálu do Mondi Štětí, největší papírny na severu Čech, která papír zrecykluje na nákupní tašky. Lepící páska oddělená ve vodě poputuje do spalovny. 
Kdo je
Olivier Grossetête? Francouzský vizuální umělec, který se narodil v roce 1973 v Paříži, žije v Marseille a tvoří po celém světě. Od studia na škole výtvarných umění School of Fine Arts ve španělské Valencii se snaží pomocí své tvorby oživovat sny a poezii v každodenní realitě. Známé jsou jeho obří objekty z kartonu, do jejichž stavby se zapojují obyvatelé měst, kteří společně vytvářejí utopickou budovu, dočasnou a „zbytečnou“, účastní se uměleckého zážitku, v němž si každý najde svou roli i uplatnění. Konstrukce z vlnité lepenky a samolepící pásky jsou stavěny bez jeřábů či strojů, pouze s využitím lidské energie. Svým uměleckým dílem, ať už jde o kartonové monumentální budovy, mosty vzdorující gravitaci, nebo decoupages (koláže), snaží se zpochybnit důležitost hodnot a majetků. Svá díla, jimž často dává podobu místních pamětihodností, tvořil Olivier Grossetête po celém světě – na mnoha místech v Evropě, USA, Austrálii či Asii. V poslední době například v marocké Casablance, německém Erlangenu a nizozemském Alkmaaru. Do České republiky přijel poprvé, a to na pozvání Constantina Norberta Kinského (*1961), prvorozeného syna Radslava Kinského (1992–2008), jemuž byl v roce 1992 v restitucích vrácen žďárský zámek (bývalý cisterciácký klášter) včetně lesů, rybníků a polností. 

Žádné komentáře:

Okomentovat