pátek 19. července 2024

Co jsem také přečetl_______________ _____________Tady nikdo není, jen já

Devět příběhů, kterými Miloš Doležal přibližuje devět osudů židovských obyvatel Střední Evropy ve 20. století

Promítají se do nich velké dějinné zvraty i každodenní čas – v první světové válce, ve vícejazyčném a multikulturním meziválečném Československu, za nacistické okupace, arizace majetků a deportací do vyhlazovacích táborů, v lepším případě s útěky do exilu, u některých se zázračným návratem po válce, po níž ovšem následovalo nové zestátnění majetku a komunistická totalita.
Autor se zabývá především postavami, jež jsou často přehlížené nebo považované za vedlejší, a dějiny nahlíží i skrze místa zdánlivě nepodstatná. Vnímavé, hutné a čtivé líčení zakládá na badatelských rešerších a často objevném pátrání v archivech. Podstatnou součástí knihy jsou obrazové strany s mnoha fotografiemi a reprodukcemi dalších dobových pramenů.
Zmíním jen pár kapitol:
Milý Bondy: Jako ondy! je příběhem vinopalníka Vítězslava Bondyho (1864–1942) z Lipnice, jednoho z nejbližších přátel Jaroslava Haška.
Pozdní host aneb Krásná Helena je věnována Heleně Šmolkové (1882–1967)), kelnerce z Dobré Vody Lipnické, hrdince Kudějovy povídky v knize Zlý dědek z Vysočiny (1961).
Jsme v okamžiku vidoucím je příběhem Eduarda Ohrensteina (1881–1936), kutnohorského obchodníka, otce básníka Jiřího Ortena (1919–1941).
Do hospody u silnice vpadl hořící meteorit se týká rodiny Mahlerů a hostince v Kalištích, kde se 7. července 1860 narodil pozdější slavný skladatel symfonické hudby Gustav Mahler (†1911).

Žádné komentáře:

Okomentovat