pátek 5. července 2024

Toulky po horách 2024 (VII)

Předchozí článek Toulky po horách 2024 (VI)
Ze Skalky přes vrch Velestúr a chatu Hostinec do Kremnice

Je sice pátek, ale současně svátek Cyrila a Metoděje, což znamená, že autobusy jezdí jako v neděli, tudíž toho využijeme a opět jedeme na Skalku (1218 m) autobusem. Tentokrát si užíváme výhledů, které nám byly před týdnem kvůli nízké oblačnosti odepřeny. S Klokanem hledáme vrcholový patník, nebo tyč označující vrchol 1231 m, prodíráme se vysokou trávou, ale marně:
Po červeně značené široké cestě vedoucí o hlavním hřebenu Kremnických vrchů pohodlně šlapeme přes Bystrické sedlo (1190 m), Mýtny vrch, který je svými 1221 m o tři metry vyšší než Skalka, a Kralické sedlo (1185 m) k přístřešku Zlatá studňa (1265 m):
Víceméně po vrstevnici přicházíme na vrch Velestúr (1254 m.) známý tzv. Velstúrským nápisem vyrytým do skály v údajné praslovanštině. Ve skutečnosti jde ovšem o podvrh zhotovený v 60. letech 19. století kremniclým archivářem a historikem Pavlem Križkem. Nápis je dnes již nezřetelný. 
Jižním svahem klesáme do sedla Tri kríže (1180 m)...
... a kocháme se nádhernou vyhlídkou:
Přecházíme na modrou turistickou značku a blížíme se k chatě Hostinec. Svému účelu slouží sice teprve od roku 1954, kdy objekt odkoupila TJ Kremnica, avšak první stavba tady byla vybudována již v roce 1733! V té době vedla přes hřeben Kremnických vrchů formanská cesta spojující Kremnici a Banskou Bystrici.
Víme, že mívá otevřeno nepravidelně, a tak jsme mile překvapeni, že tu vidíme sedět celou naši skupinu. A nejenže oni sedí, ale konzumují kapustnicu! Stojí 5,50 eura a je jí dost hluboká miska! 
Chata je bez elektřiny, pravé místo na odpočinek v nitru hor daleko od shonu města či velkoměsta. Hned za ní je Prameň raneného bojovníka,...
... ale co by tady rozhodně nikdo neočekával, je sauna:
Za stálého klesání po modré turistické značce přicházíme na okraj Kremnice, zastavujeme se v pizzerii na jedno pivko – a tím letošní Toulky po horách končí. Ba ne, večer je ještě tradiční slavnostní přípitek borovičkou a vyjádření naděje, že příští rok snad zase někde jinde...

Žádné komentáře:

Okomentovat