neděle 2. května 2010

DP Ježek Vysočiny

Prvomájový pochod s podtitulem Studánkový pochod kolem Vysokého kamene pořádá odbor KČT Bedřichov, start a cíl je jako obvykle v autokempu Pávov.  
Na cestu se vydáváme po zelené turistické značce a zhruba po dvou kilometrech vidíme vpravo pod cestou první studánku zvanou Pod Kopulajem. Kopulaj je název vlevo ležící lokality se smíšeným porostem a bohatou hajní květenou, s kopulací nemající nic společného. 


Po dalším půl kilometru nacházíme – opět vpravo od cesty, ovšem tentokrát asi 50 m
– studánku Emanuelu:
Od ní se vracíme na značenou cestu, po které přicházíme k rozcestníku Mlaka, pokračujeme po souběhu zelené a modré značky k rozcestníku Vysoký kámen (622 m). Po modré značce zpevněnou lesní cestou pokračujeme dál a asi po 400 m, v místě, kde zleva vtéká malý lesní potůček do příkopu vedoucího podél cesty, odbočujeme do lesa a podél potůčku stoupáme necelých 100 m ke studánce Eliška
Opět okusíme vodu, vracíme se na cestu a pokračujeme po modré značce k ohbí cesty, kde zleva přitéká další potůček. Také zde se vydáváme proti jeho toku a přicházíme ke studánce Anetka zvané též Hobzova
Znovu se vracíme na cestu, ale hned vzápětí ji opouštíme a po šikmo odbočující neznačené lesní cestě stoupáme vzhůru. Po 300 metrech přicházíme na asfaltovou lesní cestu se zelenou značkou, pokračujeme po ní doleva a po půl kilometru se dostaneme na rozcestí. Neodbočujeme však vlevo ani vpravo, ale pokračujeme rovně do lesního porostu, kde po 60 metrech nacházíme Žandovu studánku. Má slabý pramen a zatím není zastřešena.
Vracíme se na zelenou značku a pokračujeme po ní směrem k Vysokému kameni. Po levé straně pod cestou můžeme navštívit další dvě studánky nedaleko od sebe. První z nich je obklopena bujným porostem česneku medvědího:
U rozcestníku Vysoký kámen se uzavře náš okruh po studánkách a po modré značce se dostaneme k rozcestníku Mlaka. Pokračujeme po modré kolem Ptačího vrchu do Zborné, která je dnes příměstskou částí Jihlavy. Od hostince U Lípy pokračujeme po žluté značce kolem několika chat s výhledem na lyžařskou sjezdovku Šacberkrozcestí Pružinka a dál po zelené do cíle. Většinu navštívených studánek vkusně zastřešil truhlář Karel Hobza, člen KČT Sokol Bedřichov.
Po absolvování pochodu vyrážíme autem za smírčími kameny. Ale o tom příště.





Žádné komentáře:

Okomentovat