čtvrtek 27. prosince 2012

Štěpánská vycházka

Náhradou za Jeníkovský pochod třemi kraji, jehož se v posledních letech nemůžeme účastnit, protože ČD zrušily vlak, kterým jsme ráno přijížděli na start, vydávám se alespoň na krátkou vycházku do Pohledi.
Jak každý vnímavější turista potvrdí, i známá cesta, tolikrát a v různých ročních obdobích absolvovaná, přináší ne-li přímo překvapení, tak alespoň nové pohledy. Proto se nestává, že bych se vydal na cestu bez fotoaparátu. Ani tentokrát tomu nebylo jinak, a tak se mohu pochlubit unikátním záběrem: zcela prázdné parkoviště před Penny Marketem se opravdu běžně nevidí!
Rozinovskou alejí šlapu k lesu, do něhož odbočuje červená značka. Vykácenou holou strání cesta klesá blíže k řece. Po pravé straně se vypíná vzrostlý smrkový les, po levé je hustý listnatý háj, nyní samozřejmě bez listí, které je milosrdně přikryto slabou vrstvičkou sněhu.
Proč stahovat kalhoty, když brod je daleko? Jednak Brod pojmenovaný po slavném novináři a buditeli je opravdu ještě daleko, jednak koně si kalhoty nestahují, jednoduše proto, že je nenosí. Cože to plácám? Přede mnou se objevuje brod pro koně! Červeně značenou trasu podél Sázavy totiž v těchto místech protíná takzvaná hippostezka neboli stezka pro koně. Je značená rovněž červeně a je dlouhá 226 kilometrů – vede z Maříže přes Telč, Třešť, Křemešník, Želiv, Lipnici a za zdejším brodem pokračuje přes Pohleď a Pelestrovskou hospůdku do Golčova Jeníkova.
Já samozřejmě brodit nebudu - nejsem přece kůň - a poslušně šlapu až na lávku do Dobré, po žluté značce do Pohledě a pak po silnici přes Příseku domů.

Socha sv. Jana Nepomuckého nad Pohledí

Žádné komentáře:

Okomentovat