pondělí 13. května 2013

Co jsem také přečetl ___________Tváře Vysočiny na poštovních známkách

Kniha Karla Černého (*1965) tematicky navazuje na dřívější tituly knižní řady Vysočina na poštovních známkách, jako Hrad Pernštejn (2005), Žďár nad Sázavou, Havlíčkobrodsko, Severní Horácko, Památky UNESCO (2006), Pelhřimovsko (2008) či Jaroslav Hašek ve světě filatelie (2009). 

Na 136 stranách křídového papíru se představuje dvanáct významných osobností spojených s Vysočinou a významných tak, že jejich tváře byly zobrazeny na poštovních známkách, a to nejen našich, ale i zahraničních. Namátkou jmenuji hudebního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera, architekta Josefa Hoffmanna a spisovatele Franze Kafku. Publikace není určena jen filatelistům, mnoho nového v ní objeví každý čtenář zajímající se o osobnosti z naší Vysočiny z oblasti umění, vědy politiky, vojenství a sportu.
Za názvem knihy se v závorce krčí poznámka díl I., to znamená, že se můžeme těšit na pokračování v podobě druhého dílu.



Do zmíněné řady Vysočina na poštovních známkách patří také útlá, šestatřicetistránková brožurka Havlíčkobrodsko na poštovních známkách.

Mezi regionálními motivy zachycenými na poštovních známkách a celinách, což jsou dopisnice, korespondenční lístky a obálky s natištěnou známkou, jsou nejen osobnosti jako Karel Havlíček Borovský, Jan Zrzavý či Jaroslav Hašek a jejich dílo (Krucemburk, Švejk), ale také havlíčkobrodský zvon Vilém nebo hasičské stříkačky z expozice v přibyslavském zámku. Světlá nad Sázavou je zde jmenována jenom díky Jaroslavu Panuškovi, jehož obraz „Opuštěná“ z roku 1901 se objevil na dvanáctikorunové známce v roce 2002 při příležitosti 130. výročí malířova narození. Mezi vyobrazenými otisky příležitostných a strojových razítek je také současné razítko světelského městského úřadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat