středa 29. května 2013

Zemřel motýlkář

28. května 2013
Jmenoval se Eddi Arent, ale čeští diváci ho znali jako herce, který třikrát ztělesnil komického lorda Castlepoola, lovce motýlů a majitele několikrát prostřelených tropických helem i apartní noční čepičky ve filmech o Vinnetouovi.
 
Narodil se v roce 1925 a letos už je tomu 51 let, co se jako potrhlý lord proháněl se síťkou na motýly po jugoslávské prérii ve filmu Poklad na stříbrném jezeře (1962), pak si zahrál v druhém dílu Vinnetou – Rudý gentleman (1964) a ve filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (1968). Mnozí si myslí, že ztělesnil i reportéra Tuff-Tuffa v prvním díle Vinnetoua, ale byl to typově záměrně podobný Chris Howland, neboť Eddi prý odmítl hrát lorda Castlepoola ze strachu z velkého výskytu štírů v místech natáčení.
Rodák z Gdaňska, vlastním jménem Gebhart Georg Arendt, který za války sloužil jako pěšák wehrmachtu na východní frontě, byl sice původně kabaretní umělec, ale teprve ve filmu se proslavil. Hrál ve více jak stovce filmů a nebyl vždy jen komikem. Dařilo se mu, dokud se těšil dobrému zdraví. Navíc si otevřel vlastní hotel! Ale po roce 2000 přišel obrat, kvůli podlomenému zdraví přestal točit, jeho hotel zkrachoval a Eddi začal trpět depresemi spojenými s projevy stařecké demence. V prosinci 2011 zemřela jeho žena Franziska (†76) a od té doby už okolní svět prakticky nevnímal. Od smrti manželky žil v domově důchodců, ale na poslední měsíce si ho k sobě do Mnichova vzal jeho syn a u něho také skonal.
Eddi Arent je tak dalším z herců slavných mayovek, kteří už odešli do věčných lovišť.

Žádné komentáře:

Okomentovat