čtvrtek 25. července 2013

O zřícenině Lipnice v Časopisu turistů


K programu konservačních prací, o něž se stará Klub českých turistů, přibyla v poslední době otázka konservace zřícenin hradu Lipnice na Německobrodsku. Zajištění tohoto hradu stalo se akutní potřebou, zvláště když v prosinci minulého roku utrpěl novou velkou pohromu sesutím celého rohu přední bašty, jak o tom proběhla zpráva stručnými lokálkami v denních listech. Prudká vichřice srazila značnou část chátrajícího rohového zdiva právě nejstaršího traktu hradního.

Zpráva ta vzbudila lítostivý dojem všech těch, jimž leží na srdci památky české slávy, rozpadávající se zbytky našich hradů, na jejichž drobícím se zdivu hlodají mrazy a větry a jež propadají neúprosné zkáze. Mocné vlivy přírody pracují neúnavně svým destruktivním vlivem, pokud je neobmezí včasná konservace. Tak mizí pozvolným, ale jistým postupem zkázy naše zříceniny, jež svými charakteristickými obrysy a vylámanými, mechem zarostlými zdmi tvoří důležitou složku půvabu našich krajin.

Hrad Lipnice patří k našim hradům nejpamátnějším. Zvedá se nad městečkem téhož jména mohutnými zříceninami, jež hlásají moc a slávu dřívějších vlastníků a z nichž obsáhnete vděčný pohled do široka i dáli. Také svojí historií řadí se k našim místům nejslavnějším. Vystavěn byl asi v XIII. věku, přecházel v držení slavných rodů z Wartenberka, Landštejnů, Trčků z Lípy. Byl střediskem husitství, v památné hradní gotické kapli sv. Vavřince byli svěceni první kněží pod obojí. Dnes je kaple zpustlá jako celý hrad, jenž byl pobořen již koncem XVIII. století. Roku 1812 přešel v majetek hrabat z Trautmannsdorfů. Největší zkázy utrpěl roku 1869, kdy vyhořel při požáru městečka a zůstal jako rozpadávající se spáleniště v pustých zříceninách.
V roce 1913 byly sice zahájeny práce záchranné, na něž získána nedostatečná subvence státní. C. k. zemský konservatorát v Praze vypracoval přesný program zajišťovací, který však nebyl dodržen. Nedostatek prostředků a války přerušily započaté práce konservační. Za války pokračovala zkáza hradu rychlým krokem, opadla gotická klenba v hradní kapli sv. Vavřince, spadlo klenutí v prvém patře „Samsonu“, „Thunovský palác“ dostal nové trhliny. Když se v prosinci minulého roku zřítila část „přední bašty“, bylo zřejmo, že hrozí Lipnici zkáza krokem velmi rychlým.
Poznání to dodalo nové vzpruhy snahám zajišťovacím. Bylo to kuratorium německobrodského musea v čele s musejním správcem panem soudcem Stanislavem Stunou, jež s pravým porozuměním zahájilo nové kroky u konservatorátu a jiných korporací. Musejní kuratorium se obrátilo také na ústřední výbor Klubu českých turistů, který přirozeně otázce konservace hradu Lipnice přináší nejživější sympatie a dalo podnět k obnovení odboru KČT v Německém Brodě. Nový odbor KČT bude za podpory celého Klubu pracovati pro záslužný tento úkol. Také okresní výbor německobrodský s okresním starostou p. JUDrem R. Halíkem projevují mimořádnou ochotu podporovati tyto snahy.
Po ustanovení odboru KČT svolalo kuratorium musea na druhý den, t. j. na neděli 27. května společně s okresním výborem do zasedací síně okresního zastupitelstva zvláštní poradu, jež měla určiti další postup jednání a prací záchranných. Schůze té zúčastnil se také předseda Klubu Dr. Jiří Guth. Zahájil ji okresní starosta p. Dr. Halík, načež podrobně pojednal o záchraně zříceniny delegát zemského konservatorátu, jeho technický konsulent p. arch. Ant. Engl, c. k. profesor z Prahy. Vyloživ význam hradu Lipnice jako památky historické a krajinské a shrnuv dosavadní pokusy zajišťovací, promluvil o pracích příštích. Náklad na nejnutnější práce konservační byl vypočten před válkou na 9000 K, při čemž slíbil velkostatek dodati zdarma potřebný materiál. Dnes by ovšem práce ty vyžadovaly nákladu nepoměrně většího. Aby tato velká práce konservační mohla býti s úspěchem provedena, doporučil pan arch. Engl ustaviti „sbor pro záchranu Lipnice“. Pak rozpředla se debata, jíž se zúčastnili pánové Dr. Guth, Dr. Zmek, sládek Štolc z Lipnice a prof. Engl, načež ukončil pan předsedající schůzi. Odpoledne prohlédnuta byla zřícenina Lipnice.
Konservace Lipnice jest podnikem velmi významným a značně obtížným. Zřícenina jest mohutná a v stavu tak chatrném, že bude potřebí velikých a nákladných úprav. Se stanoviska technického není zvláštních obtíží, neboť účast zemského konservatorátu zaručuje správné provedení prací konservačních. Palčivou jest otázka finanční. Bude potřebí mnoho peněz. Trpké zkušenosti nás přesvědčují, že nemůžeme doufati ve vydatnou pomoc státní ani zemskou. Padesátitisícové subvence, jichž se od ministerstva veřejných prací dostává německým spolkům turistickým v Čechách, jsou pro naše česká sdružení a pro podniky, jež daleko přesahují význam oněch 4 objektů, jež byly tak bohatě subvencí podpořeny, ideálem nepřístupným. Zbývá tedy svépomoc. Vzbudit zájem naší veřejnosti, získat její hmotné pomoci hlavně u činitelů místních, měst, okresů, ústavů peněžních, spolků i jednotlivců, shromažďovati četnými malými prameny veliký fond, jehož je potřebí – to bude nikoliv sice snadným, ale také nikoliv nemožným a tím nejdůležitějším úkolem připravovaného „sboru pro záchranu hradu Lipnice“. Že touto cestou lze dosáhnouti výsledků velmi příznivých, dokladem toho jsou některé jiné akce, jež velmi šťastně postupují, na příklad záchranné práce na hradu Krakovci, prováděné „Rakovnickým komitétem pro ochranu Krakovce“.
Klub náš, a zvláště mladý odbor německobrodský, zajisté věnují tomuto významnému podniku všechny svoje síly.
Z Časopisu turistů č. 6-7/1917

Žádné komentáře:

Okomentovat