čtvrtek 16. ledna 2014

Zemřel pan Vladislav Beran

Milovník hudby, koncertní umělec a dlouholetý hudební pedagog nás opustil v nedožitých devadesáti letech. Jeho životní krédo vypovídá o jeho velkorysosti, laskavosti a životní moudrosti:  „Člověk by měl být vděčný za každé ráno, měl by být vděčný za to, že je takový, jaký je. A měl by mít rád všechny lidi, měl by mít rád i ty, které rád nemá.“

Narodil se roku 1924 v Praze, ale dětství strávil ve Světlé. Když mu bylo šest let, přestěhoval se s rodiči do Prahy, ale všechny prázdniny trávil vždy ve Světlé. Jeho otec Ladislav byl povoláním inženýr-architekt, původně pracoval na ministerstvu veřejných prací v Praze a ve 20. letech minulého století začal podnikat ve Světlé. Jeho největším dílem ve městě byla přístavba radnice. Matka Anna byla rodačka ze Světlé, dcera kamenického mistra Josefa Podpěry.
Ve třetí třídě se začal učit hrát na klavír a přes počáteční odpor jej to za nějaký čas začalo kupodivu bavit. Jenomže otec říkal, že se řemeslník se uživí lépe než muzikant, a tak šel studovat strojařskou průmyslovku. Maturitu složil v roce 1943 a hned poté ho zařadili do letňanské Avie, kde se vyráběla vojenská letadla. Již v době studií poznal spoustu krásné muziky a začal se zajímat o orchestrální hru. Nejvíce jej zaujala flétna. Na vojně působil v armádním uměleckém souboru, po odchodu do civilu pracoval krátce jako konstruktér ve smíchovské vagonce Tatra a pak odešel do Moravské filharmonie v Olomouci. Oženil se, ale protože s manželkou nedostali byt, odešli do Ostravy, kde se budoval Ostravský symfonický orchestr (následně přejmenovaný na Státní filharmonii Ostrava a později na Janáčkovu filharmonii Ostrava). V orchestru byl vedoucím skupiny fléten, neboli sóloflétnistou, mnohokrát také hrál před orchestrem jako sólista večera. V Ostravě žili Beranovi pětadvacet let, jejich manželství zůstalo bězdětné. Po odchodu do důchodu (mimochodem o čtyři roky dříve, protože měl tzv. penzi za výsluhu let) zdědil ve Světlé po své švagrové Marii Podpěrové dům, a tak se sem v roce 1980 se ženou přestěhovali. 
Pan Vladislav Beran s manželkou před hrobkou Podpěrových
V lidové škole umění začal učit hru na klavír a také na flétnu, na kterou zde téměř nikdo nehrál, a také na zobcovou flétnu jako přípravný dechový nástroj. Měl také neobvyklého koníčka – sbírání fléten. Vždy jej zajímalo jak, kdy a kde byla flétna udělaná a jednou se ji dokonce pokusil i vyrobit.
Celý svůj život Vladislav Beran zasvětil hudbě, miloval Mozarta, Dvořáka a také Brahmse. Do prvního dílu Vlastivědného sborníku Světelsko přispěl krásnou vzpomínkovou prací Moje Světlá a do druhého neméně zajímavou statí Světelští muzikanti.

Žádné komentáře:

Okomentovat