čtvrtek 8. února 2018

Co jsem také přečetl_______________ ___________Pomníčky a jejich příběhy

Pozapomenuté pomníčky tragédií, šťastných náhod, loveckých úspěchů či dávných vojenských šarvátek doposud stojí v lesních zákoutích, podél cest i na okrajích obcí. Často se s nimi pojí nevšední příběhy, které by neměly upadnout v zapomnění.

Kamenné monolity, kříže i obrázky tiše čekají na své znovuobjevení. Milovníci tajemných míst se za nimi rádi vypraví, i když vyhledávání nebývá snadné, neboť k nim zpravidla nevedou turistické značky.
A putování občas zpestří i soudobé recesistické a umělecké objekty (Cimrmanova mohyla v železniční zastávce Kaproun, husitský hejtman Jan Žižka v Sudoměřicích u Bechyně, Památník odposlechu u Lipnice…).
Největší a nejslavnější skupina pomníčků se nachází v Jizerských horách (na tři stovky!) – zdaleka však nejsou jenom tam! S autorkou se za nimi vydáme od Šluknovského výběžku přes Liberecko do východních Čech, na Plzeňsko i šumavskými lesy do jižních Čech na Písecko, Strakonicko, Táborsko a Jindřichohradecko a dále na Vysočinu. Ve Sluneční zátoce objevíme Foglarův památník, na nádraží ve Světlé nad Sázavou „Okřídleného Haška“, na křižovatce u Dolního Města Hlavu XXII, v zatopených lipnických lomech již zmíněný triptych Památník odposlechu a další. 
Pro mě osobně bylo potěšujícím překvapením, když jsem v použité literatuře našel dvakrát svoje jméno, a sice v souvislosti s články v časopise Turista 4/2007 (Bretschneiderovou ucho) a 6/2007 (Zlatý voči).

Žádné komentáře:

Okomentovat