čtvrtek 29. srpna 2019

Co jsem také přečetl_______________ ___špionážní thrillery Olena Steinhauera

Vynikající špionážní thriller, přeložený do 25 jazyků, odstartoval úspěšnou a oceňovanou sérii příběhů Mila Weavera

Milo, bývalý „Turista“ – tajný agent CIA bez domova a bez totožnosti – zanechal práce v terénu a stal se úředníkem v centrále Ústřední zpravodajské služby v New Yorku. Usadil se, založil rodinu, pořídil si byt v Brooklynu a pokouší se zapomenout na svou ne právě výstavní minulost. Jednoho dne je však náhodou zatčen nebezpečný nájemný vrah přezdívaný Tygr, jehož dopadením byl Weaver kdysi pověřen. Po promluvě s ním Weaverovi nezbude než vrátit se k „turistice“ a jednou provždy se vyrovnat s tou částí svého života, která ho pojí se světem ovládaným přetvářkou, intrikami a všudypřítomnou paranoiou, řídící se heslem „nikdy nikomu nevěř“.
Po propuštění z vězení Milo Weaver přikývl na nabídku od šéfů tajného Odboru turistiky, vykonávajícího pro CIA černou práci, a chce se vrátit zpět do terénu. Je mu jasné, že plány na uhlazení vztahu s manželkou a vidina klidného rodinného života vezmou nejspíš zasvé, přesto vyráží splnit úkoly, které mají potvrdit jeho loajalitu a schopnosti. Jeden z nich je však až příliš tvrdý: má unést a odstranit patnáctiletou dceru moldavských imigrantů žijících v Berlíně. Milo opět stojí před morálním dilematem: ví, že něco takového sám nedokáže, stále před sebou vidí svou vlastní dceru Stephanii. Nakonec zvolí řešení, které je ve světě špionáží a kontrašpionáží smrtelně nebezpečné – a tak překvapivé, že rozuzlení příběhu vyráží dech.
Kritici, recenzenti, čtenáři  ti všichni se shodují, že kniha je ještě povedenějším špionážním thrillerem než Turista, vydaný s mimořádným úspěchem a ohlasem ve dvaceti zemích.
*  *  *
Americký spisovatel Olen Steinhauser (*1940, Baltimore) vystudoval obor tvůrčí psaní na Emerson College v Bostonu. Poté co získal Fullbrightovo stipendium a odcestoval do Evropy – rok strávil v Rumunsku, ale nějakou dobu žil i v Chorvatsku, Itálii a České republice (od roku 2003 bydlí s manželkou v Budapešti). Načerpané znalosti a zkušenosti z tohoto pobytu přetavil v pětici „východoevropských“ thrillerů, zasazených do období studené války, a hned první z nich byl nominován na pětici ocenění. Celosvětově se však prosadil až díky špionážnímu románu The Tourist (2009, česky Turista, 2010), který jej rázem zařadil po bok žánrových klasiků, jako jsou John Le Carré či Robert Ludlum. V letech 2010 a 2012 vydal dvě pokračování, The Nearest Exit (2011, česky Nejbližší východ, 2012) a An American Spy (2012, česky Americký špion, 2013). Vypravěčský talent a cit pro dramatické zápletky i zvraty potvrdil Steinhauer rovněž v románu Všechny staré nože.

Žádné komentáře:

Okomentovat