čtvrtek 8. srpna 2019

Co jsem také přečetl_______Volá Berlín

Německo 1938, Evropa balancuje na pokraji války. Román je inspirovaný skutečným osudem mladé Američanky Mildred Gillarsové, která se za války podílela na zahraničním vysílání hitlerovského Německa.

Chytrá, ale naivní mladá Američanka irského původu Maggie studuje v Heidelbergu, kde se seznamuje s vojákem Kurtem, který jí dopomůže k práci na německém ministerstvu propagandy v anglické sekci německého rozhlasu v Berlíně. Chce být soběstačná, a tak s radostí přijímá práci  a aktivně se podílí na nočním německém vysílání pro anglosaský svět. Díky své názorové vyhraněnosti a mladické suverenitě je sama brzy stržena nacistickou propagandou, již rozhlas vysílá do Velké Británie. Brity nemá ráda, protože zlomili irskou hrdost, a nacistické myšlenky (tak, jak je podávají sami Němci) vypadají neškodně – vždyť Hitler chce jen sjednotit německé obyvatelstvo žijící za hranicemi země, což je vlastně hezká myšlenka, a třeba vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava se zdá jako logický krok. Jakmile se ale rozpoutá válečný konflikt a k Maggie se od přátel (např. amerického novináře Chesneyho Nutta  nebo zpravodaje Ericha Greinkeho) začnou dostávat zprávy z druhé strany, uvědomí si, že pravda je jinde. To už však patří do okruhu důvěryhodných pracovníků samotného ministra osvěty a propagandy Goebbelse a ví, že je v pozici psa na ostnatém obojku. Aby svou vinu alespoň částečně vykompenzovala, nechá se přemluvit od Ericha Greinkeho, aby se stala špionkou a americké vládě předávala tajné informace, které se k ní v rozhlasu dostanou k úpravě pro propagandistické účely. Že její počínání nezůstane neodhalené, je nasnadě...
*  *  *
Kelly Durham žije se svou ženou, čtyřmi dcerami a psem v Clemsonu v Jižní Karolíně. Je autorem dalších čtyř románů: Wade’s War, The Reluctant Copilot, The War Widow a The Movie Star and Me. Po studiích na Univerzitě Clemson sloužil čtyři roky v americké armádě v Arizoně a Německu. Poté se vrátil do Clemsonu a začal soukromě podnikat v rychlém občerstvení. Za svou úspěšnou, více než pětadvacetiletou kariéru podnikatele a soukromého pilota získal v roce 2012 titul čestného absolventa Univerzity Clemson.

Žádné komentáře:

Okomentovat