čtvrtek 26. září 2019

Turecký altán ve Světlé

Tak se od nepaměti říká volně stojící zděné šestiboké stavbě, která se v blízkosti splavu shlíží ve vodách řeky ve Světlé nad Sázavou

Altán reprezentuje stavby ze začátku 19. století, které sloužily k trávení volného času šlechty, odpočinku a podávání občerstvení. Když pominulo bezprostřední turecké nebezpečí, vznikaly v zámeckých parcích orientální stavby jako ohlas na rakousko-tureckou válku v letech 1788–1789. Také v blízkosti světelského zámku byla v roce 1817 zřízena zahradní kompozice pod názvem Bujukdere (výletní čtvrť na okraji Istanbulu, v originále Büyükdere) a v ní – v duchu nastupujícího romantismu – byl postaven takzvaný Turecký pavilon. Stavebníkem byl tehdejší majitel panství, maďarský šlechtic Franz Joseph Zichy de Vaszonykeö (1777–1839), jehož předkové prokazatelně bojovali na tureckém bojišti.
Altán, prohlášený Ministerstvem kultury ČR za nemovitou kulturní památku, má stěny členěné lisenovými rámy, trojdílné výplňové dveře a okna s podokenními výplněmi, římsami a hladkými šambránami, parapetní římsou a pod- a nadokenní výplní s volutkami. Silně přesahující cibulovitá střecha s dřevěným podhledem je krytá břidlicí. Kolem čtyř stran pavilonu je ochoz vyložený kamennými deskami a kamennou balustrádou tvořenou rámy a výplňovými panely s drobnými ornamentálně sestavenými výřezy.
Po roce 1968 krátce a po roce 1989 poněkud déle sloužil altán skautům jako klubovna. V posledních letech však už byl v poměrně špatném stavu. Proto v roce 2015 nechalo město Světlá nad Sázavou vypracovat projektovou dokumentaci a v srpnu 2017 začaly práce na rekonstrukci. Byly rozděleny do tří etap, přičemž tu první prováděla firma Pavel Pojezný z Dolního Města a jednalo se o práce tesařské, pokrývačské, klempířské a pasířské. Předpokládaná částka 516 066 Kč (dotace z Kraje Vysočina činila 235 196 Kč) se vyšplhala na téměř dvojnásobek, neboť se ukázalo větší poškození, než se předpokládalo. Kromě toho byla původní konstrukce zhotovena italskými tesaři z ručně tesaných trámů, a tak její rekonstrukce musela být provedena stejným způsobem.
Září 2017
Listopad 2017
Druhá etapa spočívala v rekonstrukci ochozu s kamenným zábradlím. Na spojích kamenných desek zahlodal zub času natolik, že byly vydrolené a vstup na ochoz již nebyl bez nebezpečí. Restaurátorská firma Otakar Jan Marcin, akad. arch., jeho část rozebrala a postupně zrekonstruovala. Náklady činily 500 365 Kč, z toho dotace Kraje Vysočina 225 791 Kč.
Červen 2018
Červen 2018
Třetí etapa dala altánu novou fasádu v kombinaci bílé a cihlově červené, nové výplně oken a dveří a v interiéru novou podlahu. Autorem návrhu těchto úprav byl Ing. arch. Miloslav Jiří Stříbrný. 
Dále byly vybudovány přípojky elektřiny, vody a kanalizace:
Květen 2019
V roce 2019 se na rekonstrukci finančně podílely Kraj Vysočina částkou 350 000 Kč z programu Fondu Vysočiny – Památky 2019, Ministerstvo kultury ČR částkou 143 000 Kč z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností a město Světlá nad Sázavou částkou 865 649 Kč. Celkem tedy 1 358 649 Kč.
Ještě chybí makovice (září 2019)
Budoucí využití altánu není zatím jasné, ale podle záměru uvedeného v projektové dokumentaci půjde o provozovnu letního občerstvení.

Žádné komentáře:

Okomentovat