úterý 19. února 2013

Muzeum Světelska

S myšlenkou vybudování muzea si pohrávali již zakládající členové Vlastivědného spolku Světelsko. Dne 23. května 2001 se v restauraci Alfa v Lánecké ulici sešla skupina místních nadšenců a amatérských badatelů. Shodli se na společném úmyslu založit spolek, jehož členové by se zabývali shromažďováním dokumentace, objasňováním a popularizací světelské historie. Pro první léta své činnosti si vytkli dva nemalé cíle – zpřístupnění středověkých chodeb pod městem a vybudování muzea.
Zastupitelé města nebyli proti, a tak se po mnoha jednáních a mimořádném pracovním úsilí nemnoha nadšenců dostavily výsledky, které stojí za to! Středověké podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v roce 2004, muzeum o tři roky později.
Původní návrh na vybudování expozice v domě čp. 23 na náměstí Trčků z Lípy byl z několika důvodů opuštěn a přistoupilo se ke stavebním úpravám části východního křídla zámku. To bylo na podzim roku 2006 a termín otevření byl naplánován na sobotu 16. června 2007 v souvislosti s vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o městě. Termín to byl šibeniční, ale nakonec vše dobře dopadlo a první část muzea byla slavnostně otevřena.

Údiv v očích prvních návštěvníků byl obrovský a rozhodně nelíčený. Expozice o historii světelského panství, města a nejbližšího okolí představuje množství exponátů přehledně umístěných ve vitrínách a v decentním vínovém odstínu vyvedené panely seznamují s dokumenty o životě a díle malíře Jaroslava Panušky, řezbáře a sochaře Bohumila Vlčka, malíře Václava Hradeckého a dalších osobností, které se zde narodily nebo strávily část života.
Zaslouženou pozornost poutal prosvětlený fragment staršího barevného kostelního okna s obrazem sv. Václava, rekonstruovaný místním vitrážistou Milošem Jírovcem, stejně jako torzo smírčího kříže, vylovené ze Sázavy po povodni v roce 2002.

 Už v této době, v okamžiku otevření nového Muzea Světelska, měli členové vlastivědného spolku jasno, kam bude jejich další úsilí zaměřeno. Shromáždit a pro budoucí generace zachovat dosud existující památky na místní tradiční řemesla, kterými bylo až do 30. let 20. století broušení granátů a stále ještě je výroba skla a těžba a zpracování kamene. Toto jejich snažení, v posledních dnech vpravdě hektické, vyvrcholilo v sobotu 27. června 2009 slavnostním zpřístupněním nové expozice Kameníci na Světelsku.

Schéma geologické stavby okolí Světlé nad Sázavou a vzorky hornin

Zdvihací zařízení

Větrací kámen

O další rok později, 19. června 2010, bylo Muzeum Světelska slavnostně rozšířeno o novou stálou expozici Sklářské Světelsko, která ve stručnosti mapuje historii zdejší tradiční sklářské výroby od jejího počátku v 17. století. Ústředním exponátem je část pracoviště u sklářské pece, kde „huťáci“ pracovali se sklářskou píšťalou a dalším sklářským nářadím, které je zde přehledně vystaveno.
Ve vitrínách jsou ukázky historických sklářských výrobků, na panelech historie sklářství obecně a zvlášť na Světelsku. Ve vysoké prosklené vitríně je vystaveno historické sklo z Posázaví, které laskavě zapůjčilo Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Celou expozici vhodně doplňuje model staré brusírny v Mariadole a studie akademického malíře Fr. A. Jelínka k obrazu staré huti v Josefodole.
Část nového výstavního prostoru je věnována také broušení polodrahokamů, především českých granátů, které bylo na Světelsku rozšířeno zhruba 150 let, až do roku 1949.
***
Otázkou je další existence nejen Muzea Světelska, ale celého zámku. Je totiž na prodej!

1 komentář: