sobota 5. října 2013

Křest knihy Vzhůru ke hvězdám

V Rytířském sále světelského zámku se konal slavnostní křest knihy Evy Novákové Plevové, dcery známého ledečského fotografa a písmáka Františka Plevy.

František zemřel v roce 2009 a rozpracovanou knihu o kostelních věžích, věžičkách a zvonech, kterou nazval Vzhůru ke hvězdám, nyní dokončila jeho dcera. Grafické zpracování si vzal na starost její syn Vítězslav, a tak je publikace vlastně dílem tří generací.
Při listování knihou uvidíte barevné i černobílé fotografie a dopisnice více než čtyřiceti kostelů postavených v městech a vsích našeho regionu. Jsou řazeny abecedně podle názvu obcí, počínaje Bohdančí a konče Zahrádkou. Na deseti stránkách naleznete děkanský kostel sv. Václava ve Světlé nad Sázavou, z nejbližšího okolí například všechny tři podlipnické kostely, dále kostely v Číhošti, Sázavce, Lučici, Habrech a tak dále. V textu objevíte kromě stručné historie i lidové pověsti, básně, či nejrůznější dobové zápisy.
Dvousetstránkovou knihu vydala autorka vlastním nákladem s přispěním městských a obecních úřadů některých obcí a v nákladu 1 100 kusů ji vytiskla pelhřimovská Nová tiskárna. Na knihkupeckých pultech se prodává za 490 Kč.

3 komentáře:

  1. Může to být zajímavá knížka. Pan Pleva psal sice pěkně,ale ....... . Určitě si knihu rád přečtu.
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, mohla to být zajímavá kniha. Ale proč je prosím tak amatérsky odvedená? Nejenže neprošla jakoukoliv redakcí, ale nejspíš ani korekturou. Tak strašné množství chyb, neobratností a povrchnosti jsem pohromadě dlouho neviděl. A na grafice a typografii se někdo též pěkně vyřádil. Škoda, že to neudělal někdo, kdo to umí. A ta cena! Chudák starý pan Pleva naštěstí už neuvidí, co z jeho materiálů vzniklo.
    Karel Kratochvíl, Humpolec

    OdpovědětVymazat