úterý 20. ledna 2015

Co jsem také přečetl_______________ __Kronika vzkříšence – Druhé procitnutí

Po komiksu – a ještě k tomu fantasy – bych za normálních okolností asi nikdy nesáhl, ale v tomto případě jsem měl nejméně dva důvody, abych učinil opak.

Jednak jsem knihu obdržel jako součást ocenění v novinářské soutěži Péče o památky 2014 (psal jsem o ní na tomto blogu zde), jednak je dílem jihlavského komiksového scenáristy a kreslíře Petra Kopla, který ilustroval fantasy tetralogii Klobouky z Agarveny světelské autorky Markéty Práškové (*1981) a také mě zaujal třemi komiksy o Sherlocku Holmesovi.
Druhé procitnutí je pokračováním hororu Procitnutí, bizarního příběhu plného záhrobního tajemství. Hlavním hrdinou je v něm Martin, ušlápnutý jihlavský teenager, který by rád vynikl, avšak jeho povahou je spíš se lidí stranit. Je paradoxem tohoto komiksu, že hlavní hrdina musí zemřít, aby mohl duševně procitnout. Teprve až po smrti pochopí mnohé věci, které mu až doposud zůstaly skryté, ačkoli je měl na očích. Dostává novou šanci se vrátit na svět. Ale nic není zadarmo. Záhrobní svět ho pronásleduje i do jeho života...
* * * 
Petr Kopl je jednou z významných osobností současného tuzemského komiksu, na svém kontě má již šestnáct komiksových knih, přičemž některé jsou adaptacemi literárních klasik, jako Dracula, Tři mušketýři, Král Artuš, Tajemný hrad v Karpatech, a jiné holmesovek Pes baskervillský, Poslední případ a Skandál v Čechách.
Jeho komiksy nemají osvětové poslání, prvořadým záměrem je kvalitně pobavit. Jak říká: Pokud se některý z čtenářů po odložení komiksu odhodlá prokousat původní předlohou, je to jenom dobře. A k tomu občas opravdu dochází.
Petr Kopl se narodil v Třebíči, vystudoval obchodní akademii a žije v Jihlavě. Mimo práci ilustrátora a tvůrce komiksů se věnuje i herectví. Je členem poloprofesionálního divadelního spolku Defactomimo, s nímž procestoval kus světa, a ochotnického spolku NaKop Tyjátr. Jeho oficiálním sídlem je jihlavská psychiatrická léčebna, a tak říká, že ho to velmi baví, protože si tam nikdy není dost jist, zda už není pacient.
Čerstvou zprávou je, že londýnské nakladatelství MX Publishing, které se specializuje na holmesologii a viktoriánskou literaturu, vydalo v anglickém překladu Koplův komiks Sherlock Holmes: Skandál v Čechách, který už má také záznam v mezinárodní síti Amazonu, konkrétně třeba v pobočkách ve Spojených státech, Francii či Japonsku.
Nakladatelství oslovili zástupci České společnosti Sherlocka Holmese a Indické společnosti Sherlocka Holmese, jejíž generální sekretářka Jayantika Ganguly loni v říjnu v Praze křtila Koplův počin Poslední případ Sherlocka HolmeseS majitelem MX jsme se stylově sešli na Baker Street v hotelu Sherlocka Holmese a byla ruka v rukávě,“ řekl Kopl.

Žádné komentáře:

Okomentovat