neděle 9. srpna 2015

Koupání v Koutech

Vedra, která zasáhla Česko na začátku července, pokračují i v srpnu. Teploty přesahují 39 stupňů Celsia, v řekách ubývá vody a v rybnících se množí sinice. Výjimkou jsou rybníky v Koutech.

Kouty jsou malá obec pod Melechovem, známá nedalekou zříceninou Melechovské tvrze, někdy také zvané Koutecká (zmínku o ní naleznete na tomto blogu zde). Nad obcí, pod západním úbočím Melechova, se v údolí Kouteckého potoka nacházejí rybníky Boční, Kouty a Homole, kolem nichž vznikla rekreační oblast s množstvím chat a dvěma hotely.  
Hotel Kouty stojí mezi rybníky Bočním a Kouty, v minulosti byl rekreačním zařízením IPS, což byla zkratka národního podniku Inženýrské a průmyslové stavby, který se v roce 1991 transformoval v akciovou společnost, jež se v roce 2000 stala součástí švédského koncernu Skanska. Dnes nabízí 57 lůžek a dalších 36 lůžek v šesti chatkách, disponuje prostory pro konání seminářů, školení, jazykových kursů, škol v přírodě, večírků, rodinných oslav a svateb. Stejně tak hotel Luna, který se nachází na břehu rybníka Homole, byl dříve rekreačním střediskem národního podniku Stavoservis Praha a dnes nabízí ubytování v 63 převážně dvoulůžkových pokojích s celkem 133 lůžky a v deseti čtyřlůžkových chatkách. Navíc disponuje kongresovým centrem s osmi sály a wellness centrem s krytým bazénem, saunou a whirlpoolem.
Na koupání je nejoblíbenější rybník Kouty. Má rozlohu tři hektary, travnaté břehy, písčité dno a pozvolný vstup do vody vhodný pro děti. Voda je zde oproti rybníkům u nás za parkem trochu studenější, zato vždy čistá.
U hráze je rybník hluboký čtyři metry. Získal si oblibu také mezi rybáři, především muškaři, kteří zde loví pstruha obecného a duhového, sivena amerického a křížence sivena alpského.
Dnes se zdá, že nás vyžene bouřka. 
Odpoledne přichází od jihozápadu temný mrak, zakrývá sluníčko a z dálky se čím dál častěji ozývá hřmění.
Netrvá to však dlouho, mrak se částečně rozplývá a částečně přesouvá za Melechov, aniž by spadla kapka vody a sluníčko opět připaluje.

Žádné komentáře:

Okomentovat