neděle 26. února 2017

Co nového ve Světlé? (V)

Další díl nepravidelného seriálu o novinkách v našem městě.

V posledním únorovém týdnu došlo k razantnímu oteplení nad deset stupňů Celsia, vydatně pršelo a ledové kry pokojně odpluly, aniž by se hladina Sázavy příliš zvedla.
Ledy odešly, plastika před vchodem do turistického informačního centra zůstala. Zatím. Sloužila jako poutač na výstavu s názvem Užitečné předměty?, která byla v polovině ledna instalovaná v Galerii Na Půdě (více na tomto blogu zde). 
Artefakt se nazývá Železniční uzel a jeho autorem je akademický sochař Jan Tomešek, učitel odborného výcviku Uměleckoprůmyslové akademie.
*  *  *
V sousedství výpravní budovy světelského nádraží stojí budova čp. 568 (původně Příseka čp. 9), která je v majetku České pošty. Šla do dražby, a to s vyvolávací cenou 410 tisíc korun. Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek pro Havlíčkobrodský deník (únorové extra vydání zdarma) uvedl: „Zastupitelstvo na svém posledním zasedání dohodlo, že se město aukce zúčastní. V této lokalitě město nevlastní žádné pozemky. Budova staré pošty je bohužel v dezolátním stavu. V případě, že by město aukci vyhrálo, budovu zbouráme a využijeme především pozemky. Máme zpracovanou územní studii a v této lokalitě by bylo potřeba postavit buď malé parkoviště, či využít plochu pro budoucí terminál autobusového nádraží."
Pohled z Nádražní ulice

Pohled od kolejiště
Do aukce se zapojili ještě další čtyři zájemci, kteří by chtěli budovu využít pro podnikatelské záměry. 
*  *  *
Nového majitele má také bývalý hotel Košek, jenž je už nějakou dobu mimo provoz, ale sídlí v něm provozovna firmy Fitness food menu, jež vyrábí – cituji: „nutričně vyvážené pětichodové menu zabalené ve speciálním potravinářském obalu, které Vám každý den budeme dodávat ve Vámi určeném časovém rozmezí přímo domů.“ Kdeže jsou ty doby, kdy zde byla restaurace, v jejíž kuchyni kralovala proslulá kuchařka paní Košková?
Budovu naproti nádraží postavil Josef Švec z Příseky v roce 1869 po dokončení dráhy Jihlava – Kolín. Hostinec dostal čp. 50 a během krátké doby vystřídal pět majitelů, z nichž každý provedl nějaké stavební úpravy. Od posledního majitele Jana Plcha jej v roce 1913 zakoupil František Košek. V roce 1915 padl a jeho žena pak vedla hotel sama až do roku 1927. Tehdy se znovu provdala za Jana Fettra a spolu hotel zvelebili. V červenci 1945 však došlo na nádraží k výbuchu munice v šesti vagonech muničního vlaku a hotel byl silně poškozen (podrobnosti naleznete na tomto blogu zde), avšak stavební firma Josefa Radila, který byl tehdy současně starostou města, jej rychle opravila. V roce 1953 komunisté sebrali Janu Fettrovi živnost, ale nechali ho dál dělat vedoucího hotelu. V roce 1955 zemřel a rodině byl hotel odebrán, zbyla jim zahrada, na které si později postavili nový dům (čp. 96). Hotel patřil nejprve Družstvu cestující veřejnosti, později Restauracím a jídelnám a nakonec družstvu Jednota. V roce 1990 požádali potomci původního majitele o navrácení hotelu v rámci restituce a v červnu 1991 jej dostali zpět. Na pět let jej pronajali Zemědělskému družstvu Leština, ale jelikož úroveň služeb šla v krátké době rapidně dolů, rozhodli se smlouvu vypovědět a pustit se do celkové rekonstrukce. Z hotelu Nádraží se opět stal Hotel Košek.
*  *  *
Skauti ze Světlé nad Sázavou darovali městu svoji bývalou klubovnu čp. 561 Kdysi stávala na místě dnešní tribuny fotbalového stadionu parní pila, k níž patřila budova s příseckým číslem popisným 28 (hranici mezi Světlou a Přísekou tvořila v minulosti říčka Sázavka). Později patřila budova s pozemkem Technickým službám MěNV a dostala čp. 561. Bydleli zde nájemníci, tou poslední byla vdova Antonie Dušková (1912–1993). Po složitých jednáních získali budovu světelští skauti, kteří se za nezměrného úsilí Josefa Šilhana-Šedého vlka pustili do rekonstrukce. Byly zbourány a znovu postaveny komíny, položeny nové podlahy, nová elektroinstalace, nové omítky atd. a své klubovny zde získaly světlušky a skautky. Dnešní doba světelským skautům moc nepřeje, aktuálně jich ve městě působí okolo šestnácti a noví nepřibývají.
Pohled na bývalou skautskou klubovnu z levého břehu Sázavy
Dne 25. listopadu 2016 městské zastupitelstvo schválilo přijetí daru od spolku Junák-český skaut, z. s., do majetku města. Budova je ve velmi špatném technickém stavu a skauti ji v posledních letech používali pouze jako skladiště. Radnice plánuje, že ji nechá v budoucnu zbourat a na místě vznikne tréninkové hřiště s vyhovujícími parametry a rozměry. Město do pozemků investovat nehodlá, pouze má v úmyslu najít firmu, která budovu zbourá za materiál, případně by se demolice ujaly Technické a bytové služby. 

Žádné komentáře:

Okomentovat