pondělí 13. února 2017

Zemřela Jarmila Šuláková

Ve věku 87 let zemřela v sobotu 11. února ve vsetínské nemocnici folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková.

K muzice ji přivedli rodiče, maminka zpívala a hrála ochotnické divadlo, tatínek byl muzikant, hrál na několik nástrojů a měl taneční kapelu. Jarmila odmala zpívala ve školním dívčím sboru, pak s malou skupinou hráli trampské a tehdy oblíbené taneční písně a nějaký čas zpívala s taneční kapelou Veselí hoši. Byla vyučená švadlena, několik let šila také v kožešnictví, ale moc ji to prý nebavilo. Mezi tím už ji jako amatérskou lidovou zpěvačku přivábil v roce 1948 valašský Vsacan. Tady se dostala k milované hudbě a našla tu i svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.
Od roku 1951 zpívala 14 let se souborem Kyčera. V té době také začala spolupracovat s proslulým Brněnským orchestrem lidových nástrojů, se kterým v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět. Později to „roztáčela“ také s ostravským Technikem Jana Rokyty a dalšími soubory.
Vždycky si přála studovat muziku, ale to se jí nesplnilo. „Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku,“ okomentovala svou kariéru. Společně s Jožkou Černým a dalšími se její jméno skoro stalo synonymem pro lidovou písničku,byla jmenována i národní umělkyní. A to všechno stihla prakticky ve svém volném čase při občanském povolání. Od roku 1950 stála 35 let za pultem vsetínské prodejny gramodesek.
V roce 1995 začala s kapelou spolupracovat s vizovickou folk-rockovou kapelou Fleret, která dodnes natočila během 33 let více než patnáct alb a může se pochlubit téměř 180 písničkami, z nichž mnohé zlidověly. Spoluprací s Jarmilou Šulákovou došlo k ještě mnohem těsnějšímu spojení rockové muziky s moravským folklórem a kapela tím získala další nové posluchače. Za sedmnáct let „Jarmilka“ odehrála s kapelou Fleret ročně v průměru sto koncertů a natočila několik společných alb. První se jmenovalo Fleret & Jarmila Šuláková a vzniklo v roce 1995. Na základě častých dotazů fanoušků, týkajících se vánočních koled, natočili v roce 2000 desku s názvem Tož ščasné a veselé čítající celkem dvacet koled.
*  *  *
Byl jsem na dvou koncertech Jarmily Šulákové se skupinou Fleret – a pokaždé to byl nezapomenutelný zážitek! Poprvé se jednalo o letní koncert pod širým nebem v Humpolci v zahradě muzea. Přijel jsem tam na kole, ale nepočítal jsem, že budou přidávat tolikrát, až se setmí a já budu muset jet bez předního světla (jen se zadní blikačkou) domů. Co čert nechtěl, v Závidkovicích stáli policajti, naštěstí na opačné straně a kontrolovali nějaké auto, takže jsem nejvyšší rychlostí profrčel kolem a pro jistotu to vzal polní cestou k parku.
Podruhé šlo o koncert pro účastníky dálkového pochodu Za posledním puchýřem 2010 v kulturním domě ve Vizovicích. Pořad se jmenoval Kántry Čundr Tour (což mělo symbolizovat zkratku KČT), sál byl zaplněný k prasknutí a Fleret i Jarmilka (třebaže větší část vystoupení zpívala vsedě) ze sebe vydali maximum.

Žádné komentáře:

Okomentovat