čtvrtek 15. února 2018

Registrační značky na přání

Už dva roky si může majitel označit svého plechového miláčka registrační značkou podle svého přání. Umožňuje to novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích

Žádost o její získání se nemusí vyřizovat v místě, kde je vozidlo registrované, ale na kterémkoliv registru silničních vozidel. Tam je ovšem pak nutné si značku vyzvednout. Poplatek je pět tisíc korun za jednu tabulku, dohromady tedy 10 000 Kč.
Přestože se jedná o značku na přání, je třeba se řídit určitými pravidly. Značka musí mít daný počet znaků (auto osm, motocykl sedm, moped pět), musí obsahovat alespoň jednu číslici a nelze použít snadno zaměnitelná písmena G, CH, O, Q a W. Všechna písmena musí být velká a bez diakritických znamének. Existuje on-line databáze již registrovaných SPZ – a také seznam zakázaných slov. Jde o slova hanlivá, podněcující k rasismu, xenofobii či jakékoliv nenávisti k nějaké skupině obyvatel.
No – a kdo se chce poplatku vyhnout, může to vyřešit jako majitel tohoto automobilu, který lze potkat ve Světlé nad Sázavou (registrační značku auto samozřejmě má, ale pro tento účel jsem ji vyretušoval).

Žádné komentáře:

Okomentovat