sobota 24. února 2018

Co jsem také přečetl___________Policie

Zatím poslední román desetidílné krimisérie nám Jo Nesbø předkládá v plné parádě s příznačným názvem Policie. Jde o vraždy přímo v řadách osloské policie...

Na místech bývalých nevyšetřených zločinů dochází k jejich novým kopiím. Každá z nich nabízí alespoň určitý náznak předešlé vraždy. Oběťmi jsou policisté, kteří na daném případu pracovali. Pachatel po sobě nezanechává stopy, pouze zkrvavené divadlo. Vraždy policistů začne vyšetřovat tým bez Harryho Holea, scházející se ve stejné sestavě, jakou známe z předchozích románů. Velí vrchní policejní náčelník Mikael Bellman, bezskrupulózní a nesmírně ambiciózní člověk, schopný úplně všeho. Má svého povedeného kamaráda z dob studií Trulse Berntsena, postaveného mimo službu kvůli neprůhledným finančním transakcím, bezduchého agresivního psychopata, který touží vrátit se do služby. Tito dva sice teoreticky stojí na správné straně, ale prakticky se jedná o zkorumpované lumpy. Jejich příběh se odehrává na vedlejší koleji, ale je nedílnou součástí celé knihy.
Členy týmu jsou: Gunnar Hagen – šéf oddělení vražd, jehož součástí býval i Harry Hole, člověk typu dvakrát měř, jednou řež, opatrný a spolehlivý, Beáta Lønnová, dříve pouhá sběratelka dat, nyní vedoucí týmu s geniální pamětí obličejů, nenápadná, pracovitá a velmi užitečná při policejní práci, Bjørn Holm, technik, webový maniak s výstřední rastafariánskou čepicí, Katrine Brattová, taktická vyšetřovatelka, bývalá blízká Harryho spolupracovnice, a psycholog Ståle Aune, který je svými postřehy a poznatky schopen určit osobnostní rysy vrahů a hlavně pohnutky, které je vedly ke spáchání činů. Aune vzpomíná na kolegu Harryho a uvědomuje si, že to byl on, kdo uměl čeřit vodu, nutil ho sestavovat profily nemocných duší vraždících lidí a okrádal ho o klidný spánek. 
Vraždy se dějí a policisté pátrají. 
Tedy spíše tápají. Největším problémem je chybějící Harry Hole, osobnost sice velmi individualistická, ale s vysokým smyslem pro zodpovědnost a týmovou práci. Policista s intuicí a schopností vymýšlet ty správné hypotézy, ústící k správnému rozhodnutí. Harry odešel od policie a přednáší na akademii. Vzhledem k předchozím stresujícím situacím a rozvíjejícímu se vztahu s Rachel nechce o svém návratu ani slyšet. Ovšem pouze do té doby, než umře jeden jemu blízký člověk. Teď už nemá na výběr.
Vývoj událostí překvapí vyšetřovací tým a ještě víc překvapí čtenáře. Policisté postupují při vyšetřování vpřed, vzápětí se avšak musejí zase vrátit na startovní čáru. Zarputilost ale nese ovoce a pomalu se daří události rozklíčovat. Postavy stojící v pozadí se vzápětí vracejí do čela pelotonu.
Kniha je psaná ve vysokém tempu, rychlejším, než všechny předešlé Nesbøho knihy. Rychlý sled událostí, rychlé a časté zvraty udržují čtenáře v napětí a rozjitřené pozornosti. Autor stále překvapuje svými analytickými schopnostmi řadit a třídit události.
Příběh vás pohltí natolik, že nebudete chtít knihu odložit. Opět se jedná o poměrně tlustý svazek, ale více než šest set stran uplyne jako voda. Ve chvíli, kdy si říkáte, že už vás nic nepřekvapí, přijde šok a vy se budete nevěřícně ptát, jestli je tohle vůbec možné. Nesbø nešetří ani čtenáře ani své postavy. Přežít tenhle příběh není vůbec snadné a vy raději ani netipujte, která osoba by mohla být hledaným vrahem. Ale i když odhalíte vraha, nic se neděje. Tady je totiž tolik zápletek, že je vlastně pořád co řešit. Navíc se může ukázat, že vrahů a zločinců je víc, než byste čekali.

Žádné komentáře:

Okomentovat