pátek 5. března 2021

Co jsem také přečetl_______________ __________Thrillery Bernarda Miniera

Francouzská bestsellerová série s kriminalistou Martinem Servazem. Bestsellerem se ve Francii stal hned první román Mráz. Prodalo se ho přes tři sta tisíc výtisků a byl oceněn jako knižní román roku 2012. Neméně pozitivní ohlas sklidily navazující díly Kruh, Tma, Noc, Sestry a Údolí

Děj románu Mráz (Glace, 2011) začíná v Saint-Martin-de-Comminges, malém městečku v Pyrenejích, kde zimy jsou kruté a kde se nikdy nic moc neděje. Až dokud pracovníci vodní elektrárny nenajdou jednoho zimního dopoledne mrtvolu koně bez hlavy, částečně staženou z kůže, zavěšenou na nosném stožáru lanovky, která je jedinou přístupovou cestou na toto místo. Není to obyčejný kůň – patří totiž místnímu magnátovi Ericu Lombardovi. Martin Servaz, čtyřicetiletý velitel regionální kriminální jednotky v Toulouse, je naštvaný, že byl odvolán z vyšetřování brutální vraždy bezdomovce, aby se ujal tohoto nejpodivnějšího případu své kariéry.
Ve stejnou dobu přijíždí do nedalekého Wargnierova institutu, který se specializuje na mimořádně nebezpečné a duševně choré vrahy, psycholožka Diane Bergová, která postupně zjišťuje, že ředitel ústavu využívá neortodoxní metody. Detektiv Servaz na mrtvole koně brzy identifikuje DNA, která patří jednomu z chovanců Wargnierova institutu. Ústav je ale tak zabezpečen, že není možné, aby se někdo z chovanců mohl dostat ven. A za několik dní je nalezeno první mrtvé lidské tělo. Martin Servaz s kolegyní Irene Zieglerovou musí využít všech svých schoností k odhalení děsivého tajemství...
Vynikající kombinace série skutečně strašidelných zločinů, mrazivé atmosféry a houževnatého policisty dělá z této knihy napínavé čtení, během kterého čtenář až do konce hádá, kdo je vrah.

Druhý díl Kruh (La Cercel, 2012) se stal ve Francii bestsellerovou senzací. Uvnitř domu je nalezena mrtvá žena. Spoutaná a utopená ve vaně. U bazénu v zahradě sedí její žák a milenec, který je pod vlivem sedativ. Je to vrah? Na nic si nepamatuje… Marsac je zdánlivě klidné městečko v Pyrenejích, známé díky elitní univerzitě. Dokud ovšem není zavražděna Claire Diemarová, jedna z přednášejících, a dokud není o pár dní později nalezeno tělo místního chovatele psů, které roztrhala na kusy jeho vlastní zvířata…
Kdo a proč rozpoutal v tomto univerzitním městečku šílenství smrti? Mohly by být vraždy dílem uprchlého sériového vraha Hirtmana? Stačí jeden tajemný email a telefonát a komisař Martin Servaz je vtažen do vyšetřování. Hlavním podezřelým se stane syn jeho bývalé lásky z místní univerzity. Když Servaze požádá, aby se případu ujal, nemůže odmítnout… Aby vrchní komisař Servaz případ vyřešil, musí se ponořit do své vlastní minulosti a znovu otevřít své staré rány. Bude to jeho nejnebezpečnější a nejosobnější vyšetřování dosud!

Třetí díl má název Tma (N´éteins pas la lumiére, 2014). Na Štědrý den objeví Christine Steinmeyerová, rozhlasová moderátorka z Toulouse, ve své poštovní schránce dopis od ženy, která v něm oznamuje svou sebevraždu. Christine je přesvědčená, že se dopis dostal do její schránky omylem. Chyba? Hoax? Jenže druhý den ji zavolá do rádia neznámý posluchač, který ji obviní z toho, že nic neudělala. Brzy se urážky, hrozby a různé incidenty znásobí. Jako by se někdo snažil převzít kontrolu nad jejím životem, který se jí začne rozpadat pod rukama jako domeček z karet a promění se v noční můru.
Martin Servaz se léčí na klinice pro policisty trpící syndromem vyhoření. Pronásledují ho zlé sny o bývalé lásce Marianne, unesené sériovým vrahem Julianem Hirtmannem. Jednoho dne dostane poštou obálku obsahující elektronickou kartu od hotelového pokoje, v němž před rokem spáchala sebevraždu jakási umělkyně. Někdo si přeje, aby se Martin vrátil do práce. A Martin Servaz se cítí být připravený.
Postupně sledujeme jak Christine ztrácí rozum a Martinovi se naopak vyjasňuje o co jde. Kapitoly se střídají mezi jedním a druhým motivem stále rychleji a rychleji a tím se stává děj postupně napínavější a napínavější až k prasknutí. No a nakonec... si to přečtěte sami ;-).
Spíše než o detektivku jedná se o psychothriller. Místy je děj zbytečně popisný, kniha má přes 600 stran, takže pár by se jich klidně mohlo proškrtat...

Noc (Nuit, 2017) – čtvrté pokračování bestsellerové série s kriminalistou Martinem Servazem. Během bouřlivé noci vysadí vrtulník norskou inspektorku Kirsten Nigaardovou na ropné plošině v Severním moři. Vyšetřuje zde vraždu a při prohledávání kajuty podezřelého narazí na sérii fotografií. O pár dní později už sedí v toulouské kanceláři kriminalisty Martina Servaze, který si snímky se zájmem prohlíží. Je na nich on sám zachycený objektivem nepolapitelného sériového vraha Juliana Hirtmanna. To ale není vše. Na dalším snímku je malé dítě, Gustav. Pro Kirsten a Martina začíná děsivá výprava s ještě děsivějším nepřítelem na jejím konci.
Sestry (Soeurs, 2018) 
– pátý díl bestsellerové série. Kriminalista Servaz se vrací ke svému prvnímu případu.
V květnu 1993 jsou na břehu řeky nalezena těla dvou mladých dívek oděných v bílých šatech jako k prvnímu přijímání. Po ohledání policie zjišťuje, že se jedná o dvacetileté sestry Alici a Ambre a že místo činu nápadně připomíná scénu z románu Erika Langa. Jako většina teenagerů dívky podlehly zvráceným thrillerům tohoto autora a spisovatel maďarského původu se v jejich očích stává bezmála celebritou.
Pro začínajícího policistu Martina Servaze znamená nález Alice a Ambre první skutečný případ. Podezřelých není mnoho, policie jde tedy najisto. Případ se však záhy komplikuje a jeho nedbalé uzavření Martina frustruje. O pětadvacet let později, v roce 2018, se historie začíná opakovat – Servaz je přivolán k záhadnému úmrtí v domě stejného spisovatele. Více než kdy předtím si uvědomuje, že skutečný vrah jim tehdy před lety unikl. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?
Minier opět srší svými osvědčenými triky, roztodivnými zvraty a veletoči, nad kterými se tají dech, žene děj skoro až ad absurdum k málo pravděpodobnmu závěru.
Přestože je celá série pevně svázaná s postavou Julianna Hirtmanna, v Sestrách nastává odklon a Martinova úhlavního nepřítele nahrazuje Erik Lang. S vraždícím prokurátorem má však spoustu shodných znaků, což jej dostává do škatulky s nálepkou klišé – a to je pro čtenáře drobným zklamáním.

Údolí
(La Vallée, 2020) – šestý případ s kriminalistou Martinem Servazem se odehrává v malé vesnici v srdci Pyrenejí, která se následkem sesuvu půdy stanw naprosto odříznutou od okolního světa. Obyvatelé, uvěznění v údolí, jsou otřeseni řáděním sériového vraha, který za sebou nechává oběti znetvořené až neuvěřitelně krutým způsobem. Martin Servaz se tentokrát nevrací jako detektiv v pravém slova smyslu, jelikož je vedením policie suspendován. To mu ovšem nezabání v tom, aby reagoval na telefonické volání o pomoc své bývalé partnerky Marianne, kvůli níž se vydává do izolované vesnice, kterou pomalu pohlcuje strach a hněv nezvladatelných obyvatel.

Lov
(La Chasse, 2021) 
– sedmý případ kriminalisty Servaze. Jasná záře úplňku osvětluje hranici lesa, ze kterého se vynoří vyděšený jelen. Není to ale obyčejné zvíře… jeho oči jsou lidské. Kriminalistu Martina Servaze přivolají na místo nehody, kde auto srazilo nahého muže s jelení hlavou. Muže, který má na hrudi vypálené slovo „spravedlnost“. Ať už to znamená cokoli, jedno je jasné – v lesích francouzského Ariege se stal lovnou zvěří člověk. A to je pouze začátek děsivých událostí, které se daly do pohybu.
Minierův nový thriller směřuje tentokrát ke složitým otázkám o úpadku společnosti. Martin Servaz se během vyšetřování zaplétá do velmi citlivé situace, kdy pomalu odkrývá důsledky morální, sociální, politické a zdravotní krize, kterou prochází francouzská společnost. 
Detektivní příběh je tentokrát potlačen do pozadí, pozornost se mimo jiné stočila na covidovou Francii, politické dění, sociální rozdíly, otázku migrace a na pojem spravedlnost. Je to současná Francie, kterou takovým způsobem vidíme v každodenních zprávách. V této situaci vzniká skupina (společenství) lidí, která chce zachránit civilizaci.
*  *  *
Mimo tuto sérii napsal Minier román Zkurvenej příběh (Une putain d´histoire, 2015), v němž opustil Martina Servaze, Toulouse i Pyreneje a vzal čtenáře na sever od Seattlu, kde se táhne řetězec jen trajektem přístupných ostrovů, tři sta šedesát dní v roce obklopených mlhou, kde každý zná každého. Na jednom z nich – Glass Islandu – žije teprve šestnáctiletý Henry. Po vraždě jeho přítelkyně se dostane do centra pozornosti všech obyvatel, kteří na ostrově žijí. Pro obyvatele ostrova se Henry stává hlavním podezřelým a bedlivě ho sledují na každém kroku. Cítí jejich nenávist. Cítí, že chtějí jeho kůži... Je právě on pachatelem vraždy? 
Minier se vrhá do světa, který je nebezpečnější, než jsme tušili, a kde soukromí je jen iluze. Své vyprávění tentokrát opírá o napínavý, temný a pořádně zkurvený příběh.
 *  *  *
Bernard Minier (*1960) se narodil v Béziers, vyrůstal na jihozápadě Francie a své dětství strávil v Pyrenejích Studoval na univerzitě v Toulouse, odkud také pochází hlavní hrdina jeho thrillerů Martin Servaz. Než svým spisovatelským uměním nadchnul čtenáře i kritiku, živil se jako celní úředník. Více než dvacet let žije nedaleko Paříže, je ženatý, má dvě děti a psaní se věnuje na plný úvazek. Jeho knihy byly přeloženy do devatenácti jazyků včetně angličtiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat