sobota 21. listopadu 2020

Co jsem také přečetl_______________ ______Tři případy soukromých detektivů

Detektivky autora Rosse Thomase, které vydalo nakladatelství Oddych v roce 1996, pokoušející se navázat na proslulou edici 3 x, o které se můžete dočíst podrobnosti na tomto blogu zde

Jeho detektivky oplývají množstvím zajímavých postav. Čtenář se dovídá hodně o charakteru a předešlých životních zkušenostech nejen hlavních hrdinů, ale všech osob, jejichž postavení ve vyprávění má alespoň nějakou důležitost. Kdykoliv se na scéně objeví nová postava, dovíme se o ní mnoho zajímavého dříve, než je jí dovoleno, aby začala působit v ději příběhu. To platí i v případě, že to působení trvá jen několik vteřin, jak je tomu u některých obětí vražedných útoků v Dolarových žních. Thomasovy romány jsou nejen napínavé, ale baví čtenáře i svým humorem – některé dialogy přímo srší vtipem.
Tato kniha, jak vyplývá z názvu, obsahuje tři detektivky: The Highbinders (1974), česky Podvodníci, No Questions Asked (1975), česky Zpětný nákup (i když původní název znamená „žádné otázky“) a The Money Harvest (1976), česky Dolarové žně. Detektivem je Philip St. Ives, bývalý policejní reportér, který se stal profesionálním prostředníkem mezi zloději a jejich obětmi. Snaží se vyjednat vrácení všeho – od ukradeného majetku až po unesené obětí padouchů – a udržet přitom své ruce relativně čisté.
V prvním příběhu odjíždí do Londýna pátrat po starožitném meči, který ve své rukojeti obsahuje diamant velikosti vejce. Galerie darebáků jej chce také, a tak zůstat naživu se zdá mnohem důležitější. St. Ives byl v hospodě teprve pár minut, než mu došlo, že jeho whisky je otrávená. Okamžitě nemocný zvrací na chodníku, když se objeví lupiči. Ve svém zdrogovaném stavu bojuje, jak nejlépe umí, a až když pocítí pouta, uvědomí si, že jeho útočníci nejsou lupiči, ale policajti. Otrávená whisky ovšem nebude posledním překvapením a policie nebude jediná, kdo se mu bude snažit způsobit bolest...
Druhý příběh se týká obchodování se zemědělskými komoditami a je v něm na můj vkus příliš politiky. Podobně je tomu tak podle recenzí i v dalších Thomasových knihách Porkchoppers (1972), Yellow Dog Contract (1976), The Fools in Town Are on Our Side (1970), kde se jedná o volební kampaně, činnost odborových organizací, politické skandály a vydírání.
Ve třetím příběhu má Philip St. Ives zařídit výkupné a zajistit vrácení Pliniovy knihy Historia Naturalis, která se ztratila cestou z Kongresové knihovny do Kalifornie.
*  *  *
Ross Thomas (*1926–1995) se narodil v Oklahomě, získal osobní válečné zkušenosti v americké armádě na Filipínách v letech 1944–1946, pak vystudoval Oklahomskou univerzitu a věnoval se střídavě novinářství (z toho dva roky jako reportér v Bonnu) a práci ve veřejných organizacích (Svaz zemědělsců USA) i u obchodních firem (dva roky v Nigérii). V letech 1964–1966 působil jako poradce americké vlády ve Washingtonu. Zkušenosti z této pestré činnosti ho vedly k tomu, že se pustil do psaní. Jeho první román The Cold War Swap (1966), česky Výměna špionů, jenž mu přinesl okamžitý úspěch a uznání ve formě prestižní Ceny Edgara Allana Poea, je o špionáži v období studené války, o americkém vyzvědači, jenž se stal „postradatelným“, o metodách náboru špionů a o tom, jak je i pro špionážní organizace důležité, jakou představu má o nich veřejnost. Napsal také pět románů pod pseudonymem Oliver Bleeck a kromě mnoha thrillerů psal také scénáře k filmům a pro televizi.

Žádné komentáře:

Okomentovat