pátek 13. listopadu 2020

Za keškami u Hanesova mlýna

(Předchozí článek Za keškami u Lípy u Havlíčkova Brodu)
Z Lípy odjíždíme přes Okrouhličku do Štoků a pak k Hanesovu mlýnu

Silnice, které se říkalo „Císařská“, byla na trase Znojmo – Moravské Budějovice – Želetava – Stonařov – Jihlava – Štoky – Německý (dnes Havlíčkův) Brod – Golčův Jeníkov – Čáslav – Praha vybudována v letech 1739 až 1760. Její stavbu vedl po celou dobu hrabě František Heisler z Heistersheimu. Silnice měla 4 sáhy na šířku (7,2 m) se středem zvýšeným oproti krajnicím o 10 coulů (26 cm) a stoupáním nejvíce 25 stupňů. Měla být stavěna po pevném urovnaném terénu na kamenném štětovaném podkladě pomocí štěrku a s pískovým povrchem. Kolem silnice byly ve vzdálenosti 6 sáhů (11,4 m) vysazovány stromy k ozdobě krajiny, pohodlí cestujících a v zimě při závějích k vytyčování cesty. 
Před příjezdem do Štoků je u silnice zabudován dvousměrný silniční ukazatel, na kterém byla směrem k Vídni a směrem ku Praze uvedená cílová vzdálenost v kilometrech, pravděpodobně 175 km do Vídně a 125 km ku Praze. Litinové desky se bohužel nedochovaly.
Štoky opouštíme po modré turistické značce, která však záhy odbočuje doleva, zatímco my pokračujeme rovně po úzké asfaltce. Auto necháváme u rekreačního střediska Hanesův mlýn... 
... a vydáváme se za sérií šesti kešek, nazvanou Vlčí pověst. Jednotlivé kešky se jmenují Vlčí stopa, Vlčí kámen, Vlčí skála, Vlčí pramen, Vlčí jámy, Vlčí kříž a z nich musíme získat souřadnice finálky.
Vlčí skála
Vlčí kříž
Po polní cestě nakonec přicházíme k místu, kde na kamenném podstavci s vytesaným letopočtem 1756 stál mramorový sloup vzsoký asi půl druhého metru, na němž byla umístěna socha sedícího Ježíše Krista, vytesaná z kamene. Byla zde postavena na památku dětí z mlýna, jež byly ve večerních hodinách při cestě ze Štoků zadáveny vlky, kterých prý v tomto období pobíhaly ve zdejším česko-moravském lesním pomezí celé smečky. (Podle jiných zpráv měli být pod tímto křížem pochováni vojáci padlí poblíž v jednom ze střetů sedmileté války.) V roce 1983 došlo při vichřici k poškození mramorového sloupu, který byl přeražen padající větví uraženou bleskem. Dobří lidé pak samotnou sochu postavili na kamenný podstavec, kde vydržela deset let – do 30. dubna 1993, kdy byla kýmsi neznámým odcizena a pravděpodobně odvezena automobilem.

Žádné komentáře:

Okomentovat