sobota 17. července 2021

Výšlap na Melechov

Havlíčkobrodský odbor KČT přišel s novou akcí nazvanou Vrcholy okresu Havlíčkův Brod

Seriál výstupů na čtyři nejvýznamnější vrcholy havlíčkobrodského okresu – Ranský Babylon (jaro), Melechov (léto), Vestec (podzim) a Vysokou (zima) – měl původně probíhat od roku 2020 po čtyři roky, ale covidová pandemie se postarala o roční odklad. Každý rok obdrží účastník za absolvování všech čtyř výstupů jiný odznak.
*  *  *
Odjíždím vlakem do Smrčné a po modré turistické značce stoupám do Koňkovic. Při ohlédnutí zpátky obhlížím polehlé obilí na polích po obou stranách cesty:
Po levé starně od vojenské okružní cesty vidím skalní blok a zvědavost mi samozřejmě nedá, abych k němu neodbočil:
Opět se přesvděčuji, že moje představa o tom, že znám Melecho jak své boty, se nezakládá na pravdě. Tady jsem nikdy nebyl!
Zato zkratku z modré značky na zelenou jsme už jednou absolvoval, a tak se po ní opět vydávám. U kamenné mohyly na vrcholu, která po kůrovcové kalamitě stojí na planině, je namísto avízovaného Jardy Jonáka předsedkyně havlíčkobrodských turistů Jarka Kohoutová s manželem. Zapisují účastníky, jsem asi jeden z posledních, protože velká skupina přijela do Smrčně o jeden vlak dříve. Celkem přišlo 42 turistů z různých KČT, z toho 18 z Havlíčkova Brodu. Kopec vyšlapala i devadesátiletá(!) turistka z Prahy. Většina sestupovala z vrcholu po žluté turistické značce do Stvořidel.
Po chvilce tlachání se loučím, chci se dostat také do Stvořidel a včas, abych před příjezdem vlaku stihl jedno pivko. Cestou k měřické věži, odedávna zvané rozhledna, se rozhlížím po výsledcích vysazování nových stromků. Les, zdecimovaný kůrovcovou kalamitou se pomalu dočkává obnovy. Lesní družstvo obcí Ledeč nad Sázavou začalo prázdné paseky po kůrovci zaplňovat novými stromky, zhruba polovinu tvoří smrk, dalších třicet procent by měl být buk, patnáct procent dub a zbytek jedle, modřín a další dřeviny jako je javor a ptačí třešeň.
Kvůli kůrovcové kalamitě družstvo vytěží čtyřnásobek dřeva než obvykle, navíc stále se stejným počtem zaměstnanců. A v zalesňování je to osminásobek! O to víc pak vedení družstva mrzí zjištění, že někdo občas přichází do lesů sazenice krást. Stovky malých stromků zmizely například z lesa poblíž Hněvkovic u Ledče nad Sázavou.
Na pár fotek se zastavuji před měřickou věží...
... a pak už vytrvale klesám do Stvořidel. Se sklenicí pěnivého moku je u Pyramidy příjemně, slunečník chrání před sluníčkem i krátkou přeprškou...

Žádné komentáře:

Okomentovat