středa 21. července 2021

Co nového ve Světlé? (XXV)

Další nepravidelný příspěvek ke změnám ve městě a nejbližším okolí

Od 10. do 31. května probíhala v Dobré rekonstrukce lávky pro pěší přes řeku Sázavu. Lávka je v katastru Nové Vsi u Světlé a podle historických pramenů byla zhotovena bezmála před sto lety, konkrétně v roce 1928. Rekonstrukce přišla na 1 698 765 korun, přičemž milion činila dotace ze státního rozpočtu ČR z programu ministerstva pro místní rozvoj a zbytek hradila obec.
Na přelomu května a června provedla firma Swietelski Stavební, s. r. o., Pelhřimov úpravu zbývajícího úseku (385 metrů) účelové komunikace mezi Dolním Městem a Lipničkou. Jízda na kole tudy nebyla žádný med, nyní byl silniční svršek urovnán, doplněn podkladní vrstvou, na níž byl položen nový penetrační makadam. Poté byla oprava dokončena dvěma nátěry a posypem:
V červenci byl v Pěšinkách zbourán domek čp. 378 postavený ve 20. letech minulého století ing. arch. Beranem. Ten se tehdy zaměřil na stavbu menších levných domků nejen ve Světlé, ale i v Brodě, Chotěboři a jinde. V Pěšinkách postavil tři vilky: čp. 368 pro svého švagra Františka Ondráčka (dnes zde bydlí MUDr. Alena Šimková), čp. 354 pro Marii Podpěrovou a čp. 378 pro učitele Karla Járu (později domek patřil rodině  Poštolkových).

Žádné komentáře:

Okomentovat