středa 18. ledna 2023

Co jsem také přečetl_______________ ______krimithrillery Jamese Pattersona __________________ze série Private

Knihy amerického spisovatele se kromě samostatných titulů dají rozdělit na série Detektiv Alex Cross, Ženský vyšetřovatelský klub a Private

A tyhle patří do série o agentuře Private, přičemž neznalost dílů předchozích vás o čtenářský zážitek nepřipraví. Bývalý mariňák Jack Morgan vede úspěšnou vyšetřovací agenturu Private a víceméně spořádaný život. V životě to neměl nikdy úplně jednoduché. Vyrůstal se svým dvojčetem Tommym, který mezi svatoušky rozhodně nepatří, a otcem, jež mu předal rodinnou firmu pár dní před tím, než byl ubodán ve vězeňských sprchách, kde si odpykával doživotní trest za únos a vydírání. Poté co se Jack vrátil z války z Afghánistánu, kde byl zraněn tak, že mu na pár minut přestalo být srdce, snažil se zařadit zpět do společnosti, ale jako všichni váleční veteráni, i on má pár psychických problémů. Nyní však ukázkově vede agenturu Private a i když se musel kvůli svému bratrovi upsat ďáblu, za pomoci svých kolegů a přátel uzavírá mnohem více případů, než oficiální policejní jednotka. 

Soukromá pravidla
(Private, 2010) – Jack Morgan právě vyšetřuje případ zavraždění školaček, když dostane zprávu, která ho osobně zasáhne: někdo zabil Shelby, ženu jeho nejlepšího přítele Andyho – a Jackovu bývalou lásku. Musí vraha dopadnout! Vypátraná pravda ho však staví před těžké rozhodnutí: musí zvolit mezi pomstou a spravedlností… 
Na můj vkus moc postav a příběhů dohromady. Stačil by jen příběh o vraždění školaček, ale více propracovaný, než další řešení fotbalové kauzy a pak problémů hlavního hrdiny s bratrem...
Jako spoluautorka je uvedena americká spisovatelka Maxine Paetro (*1946).
Podezřelý č. 1 (Suspect) – Jack Morgan se vrací z cest a ve své posteli nalezne svou mrtvou milenku Colleen. Jelikož se nedávno nadobro rozešli, Colleen to nenesla moc dobře a Jack je vlastníkem střelné zbraně, takže se stává podezřelým číslo jedna v případě její vraždy. Jako by noční můra neměla nikdy skončit. Přesto, že je proti Jackovi vedeno vyšetřování vraždy pod taktovkou Mitche Tandyho, který má na detektiva už nějaký ten čas pořádnou pifku, Private nemá nouzi o kšefty. Je tu ukradená dodávka s nákladem oxycontinu za miliony dolarů a série vražd byznysmenů ubytovaných v hotelích patřících jisté Jinx Pooleové. Ti všichni by raději své zadostiučinění dostali bez přičinění policie. Jackovi kamarádi z Private se samozřejmě neoficiálně pokoušejí být o krok napřed i v případě vyšetřování Colleeniny vraždy, pro kterou mají své vlastní vytipované podezřelé.

Soukromé hry (Private Games, 2012) Blíží se srpen 2012. Těsně před zahájením olympijských her v Londýně je zabit člen olympijského výboru. Následují další mrtví. Někdo, kdo si říká Kronos, tvrdí, že vrátí olympijským hrám jejich slávu a zničí všechny, kteří je svou chamtivostí pošpinili. Detektiv Nigel Steel zjistí, že narazil na geniálního zločince, a zdá se, že zabiják je téměř nepolapitelný.
Děj ubíhá svižně, kniha udržije v napětí a nutí číst dál a dál. Hlavního zloducha jsem tipoval už několik kapitol předtím, než byl odhalen, což se mi stává málokdy. Některé zvraty byly překvapivé, jiné se daly celkem odhadnout. A něco málo nebylo dovysvětleno...



Jen pro zvané (Private L. A., 2014) –Proslulé filmové hvězdy Thom a Jennifer Harlowovi jsou dokonalý pár a rodiče tří adoptovaných dětí. Když beze stop zmizí, je i pro vyšetřovatele Jacka Morgana těžké dopídit se pravdy. Čím déle pátrá, tím překvapivější tajemství odhaluje. Zdá se, že hvězdný pár dlouho maskoval skutečnost plnou zoufalství a klamu, před níž bledne i nejdivočejší reality show. Vražda čtyř surfařů na pláži, ke které se přihlásila skupina s názvem Nebereme zajatce, je jen její první scénou.
Jsou tu dvě dějové linky – jedna o již zmíněném zmizelém páru celebrit a druhá o partě zabijáků, veteránů z Afghánistánu, kteří se baví vražděním. Ty vyvražďovací scény byly opravdu úžasné, mrazivé, skvěle napsané. Už samotný začátek knížky byla hodně drsná a brutální scéna.

Pastýř (Private Vegas, 2015) – Pátrání po dvou zločincích zavede detektiva Jacka Morgana do města hříchu Las Vegas, které přitahuje lidi všeho druhu a především ty, kteří mají co skrývat. Skvělé místo i pro lukrativní byznys Lestera Olsena. Obklopuje se kráskami z celého světa, nebývale je rozmazluje v luxusních restauracích, jízdou limuzínou a na večírcích – ale nic není zadarmo, dívky musí za své štěstí platit cenou nejvyšší.
Jasný cíl
, v originále Private Paris (2016) – děj se odehrává ve Francii. Když se Jack Morgan, majitel bezpečnostní agentury Private, zastaví v pařížské pobočce, netuší, že místo památek, které chtěl v městě umění navštívit, dostane nový případ. Zmizela totiž vnučka významného klienta. Brzy se objeví několik brutálně zohavených vlivných osobností, jejichž vraždy spojuje záhadné graffiti. Jack ví, že je potřeba složit všechny dílky skládačky dřív, než bude pozdě. Se svým přítelem pátrá po lidech, kteří chtějí rozpoutat převrat, zlikvidovat francouzskou kulturu a vnést do tohoto státu kulturu svou – „ve jménu Alláha“. 
Nebo je to celé jinak? Hodní muslimové z řad emigrantů různých národností jsou tak utlačovaní, až se musí bránit a bílí jsou zlí a hnusní?
Jako spoluautor knihy je uveden Mark T. Sullivan a je otázkou, do jaké míry se na textu podílel. Kniha se každopádně přečíst dala, ale...

Žádné komentáře:

Okomentovat